Sök

Babyshop-grundaren om svåra beslutet som kostade en miljon

Babyshop

Marcus Tagesson, grundare av Babyshop. Foto: Press.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Marcus och Linn Tagesson belånade sig upp till tänderna när de köpte domänen Babyshop.com. I dag omsätter deras barnklädesimperium runt en miljard kronor.

Entreprenörsparet Linn och Marcus Tagesson grundade e-handeln Babyshop tillsammans 2006. I dag är det en global onlineåterförsäljare av barnkläder och produkter som växer så det knakar. Företaget har över 250 anställda och omsätter runt en miljard kronor. 

1. Vad var den avgörande faktorn som fick er att dra igång Babyshop?

“Vi var fascinerade över möjligheterna att sälja på nätet. Att kunna expandera internationellt och att skapa något riktigt stort genom att ha rätt fokus. Sen tror jag en avgörande faktor var att man var ung och inte hade några förutfattade meningar om hur utmanande det faktiskt är att bygga bolag, det hjälpte nog också till”.

2. Vad är det sämsta rådet du har fått som entreprenör? Varför var det inget bra råd?

“I början var det många som gav rådet att skaffa mig ett "riktigt" jobb. Det gjorde jag också – genom en lång resa med mycket slit och långa timmar. Det finns många nej-sägare som man inte ska lyssna på. Så länge man tror på det själv, bestämmer sig för något och jobbar extremt hårt så har man kommit en bra bit på vägen. Det är något i mig som triggas så fort någon säger att "det där kan du inte göra", det blir nästan en besatthet att se till att lyckas. Under årens gång har jag kommit till insikt om att det inte är för andras skull som jag gör det, utan för att bevisa för mig själv att jag faktiskt kan komma väldigt långt på ren vilja”.

3. Vad är det svåraste beslutet du behövt fatta i din entreprenörsresa/karriär? Hur mådde du då?

“Det har varit många tuffa beslut genom åren. Vi har gjort många förvärv och har därigenom tvingats fatta tuffa beslut som har berört många människor och det är såklart alltid tufft. Det var också ett tufft beslut rent personligt när jag och min fru Linn belånade oss upp till tänderna för att köpa domänen babyshop.com för en miljon kronor när vi var 26 år. Det är dock något som vi är väldigt glada för idag.

4. Vilka situationer - kan vara både i jobbet och privat – gör dig mest stressad? Hur reagerar du då?

“Jag är ganska lugn av mig och blir inte stressad så lätt. Men när det inte händer så mycket på bolaget kan jag bli väldigt rastlös och då brukar vi i ledningsgruppen alltid komma fram till något nytt och spännande som vi tar tag i. Jag gillar verkligen när det händer saker och har nog alltid försökt hitta situationer som utmanar mig och vårt team på Babyshop. Vi har exempelvis gjort ett företagsförvärv per år de senaste fem åren och dessutom haft en stark organisk tillväxt under samma period och då är det svårt att bli uttråkad.”

5. Vad köper du för den första miljonen du kan plocka ut från ditt bolag?

“Om jag inte får köpa tillbaka aktier i Babyshop så investerar jag pengarna i en resa med min familj och kanske några vänner. Jag är inte så mycket för bilar eller andra saker men gillar verkligen att resa med familjen när jag får chansen. Sen sponsrar Babyshop Group sedan en tid tillbaka något som heter Wildhood Foundation som arbetar med utrotningshotade djur i Afrika så jag hade skänkt en slant dit också”.

Foto: Anupam Nath/TT.

6. Hur viktigt är work-life balance för dig?

“Bolaget är en stor del av mitt och familjens liv. Både jag och Linn jobbar otroligt hårt tillsammans med alla våra kollegor för att nå våra mål. Det finns med andra ord inget att balansera. Jag tror främst den frågan uppkommer om man inte trivs med det man gör och då får man ta itu med det problemet istället för att balansera. Det som däremot är otroligt viktigt för mig är att vara en närvarande pappa för våra barn, det gäller både veckorna och helgerna så jag försöker undvika att resa i jobbet om jag inte måste”.

7. Vad är ditt bästa tips för att lägga grunden till en sund företagskultur?

“Jag ser det som något grundläggande. Att man känner engagemang i sitt arbete och har roligt med sina kollegor är vårt absoluta mål. Jag är otroligt stolt över vårt team och tillsammans skapar vi just den företagskultur som vi vill ha och trivs i. Viktigast är att man får känna sig delaktig i det som påverkar ens mål, avdelningens mål och till slut hela företagets mål. Vi vill ha en företagskultur där vi tar hand om varandra och hjälper varandra att nå våra gemensamma mål. Vi försöker alltid gå vår egna väg och om vi gör det tillsammans som ett team så blir det väldigt bra resultat."

8. Ni har precis satt ett stort rekord, hur firar ni?

“Ska jag vara helt ärlig så har vi varit dåliga på att fira bara för firandets skull. Alla är så fokuserade på nästa mål. Jag tror att det är viktigare att se till att uppmärksamma alla i teamet som gör små framgångar varje dag, det är ändå de sakerna som leder till de stora rekorden. Sen har vi riktigt roliga fester några gånger om året och då firar vi som att det inte fanns någon morgondag”.

9. Vad oroar du dig mest för i jobbet?

“Det är inte så mycket jag oroar mig för, däremot jobbar vi alla hårt för att slippa oroa oss. Men om jag skulle säga något så skulle det nog vara någon form av force majeure (ungefär övermäktiga krafter, reds anm) som ligger helt utanför vår kontroll”.

10. Nämn ett tillfälle då det varit tungt i yrkeslivet. Hur gjorde du för att ta dig ur den situationen?

“Det var många tunga stunder i början, speciellt när man hade det tufft med likviditeten. Desto större vi blev desto större likviditetsbehov, det gjorde också att det blev tyngre och tyngre att hantera och satte en stor prägel på de första åren. Vi löste detta med att ta in rätt partners såsom Verdane och Wakaba för att kunna växa snabbare och verkligen ta en ledande position”.

11. Vem skulle du vilja se i en sån här intervju och varför?

“Niklas Adalberth tycker jag gör ett fantastiskt och spännande arbete med Norrsken”.

Marcus Tagesson

Ålder: 37.
Uppvuxen: Bankeryd som ligger utanför Jönköping.
Bor: Stockholm.
Gör: Medgrundare och vd på Babyshop Group.
Familj: Gift med Linn Tagesson och tillsammans har vi två döttrar
Karriär i korthet: Utbildad journalist och jurist som blev entreprenör
Medievanor: Prenumererar på papperstidning men läser i princip alltid på nätet så jag ska göra en insats för miljön och spara på pappret. I övrigt är jag just nu storkonsument av barnböcker. Favoritbok just nu är "Godnattsagor för rebelltjejer" som vi läser för våra döttrar.
Den perfekta helgen: Mysfredag med middag, brasa och ett glas vin tillsammans med hela familjen. Lördag blir det lite aktiviteter för våra barn och sen en lunch eller middag med vänner och deras barn. Söndag blir det långfrukost, en långpromenad och sen bara ta det lugnt utan några måsten. När barnen har somnat förbereder vi inför den kommande veckan.

5 snabba:

Bok eller podd
Morgon eller kväll
Ringa eller sms:a
Fast lön eller provision
Tåg eller bil

 

Läs mer