Enklas bolån med superränta kan försenas – Finansinspektionen utreder: "Vi har kontakt"

Enkla
Enklas bolån med superränta kan försenas – Finansinspektionen utreder: "Vi har kontakt"

Alexander Widegren, vd Enkla. Foto: Alexander Donka/TT

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Finansinspektionen kan ställa sig i vägen för Enklas planer på bolån med rekordlåg ränta.

Förra veckan såg upptakten på ett riktigt krig på den svenska bolånemarknaden. Uppstickaren Enkla gick ut med ett erbjudande om 0,95 procents ränta – mer än en halv procentenhet lägre än storbankernas snitträntor.

Utspelet slog ner som en bomb i Sverige. Skulle bolånet bli verklighet innebär det en besparing på flera tusenlappar i månaden för många hushåll.

Enklas plan är att dra igång bolåneverksamheten direkt efter påsk och man siktar på att kunna låna ut 100 miljarder kronor inom 18 månader. 

Men nu verkar de planerna ha stött på patrull. En patrull i form av Finansinspektionen. 

Till Svenska dagbladet säger Malin Omberg, chef för konsumentskydd på myndigheten, att de just nu håller på att titta på ärendet. 

"Enkla har tillstånd från oss som rör en mer begränsad verksamhet än den vi läser om i media. Då är det mycket möjligt att det krävs ett nytt tillstånd", säger hon till tidningen.

Om Finansinspektionen kräver att Enkla söker ett nytt tillstånd gör det att verksamheten försenas betydligt. Ett beslut skulle dröja minst ett par månader.

Omberg säger att de behöver prata med bolaget för att reda ut vad det är det ska göra. I dagsläget är det oklart enligt henne.

"Vi för en dialog så att de får förklara vad det är de vill göra."

Banker har ett kapitaltäckningskrav – de måste helt enkelt ha ett visst kapital kvar i kassakistan för att kunna låna ut pengar.

Det kravet kommer Enkla i dagsläget undan eftersom de inte lyder under Banklagen utan under Lagen om verksamhet med bostadskrediter. 

Enligt jurister som Svenska Dagbladet har varit i kontakt med är det inte troligt att Enkla kommer att få tillstånd att låna ut 100 miljarder kronor – utan att ha något eget kapital att täcka upp med. 

Enklas vd Alexander Widegren är på resande fot när Breakit når honom. Han skickar ett skriftligt meddelande från bolaget:

"Vi kommer aktivt delta i en fortsatt diskussion med Finansinspektionen om hur vi och andra aktörer kan bidra till finansiell stabilitet, innovera och utveckla den svenska bolånemarknaden."

Enligt Widegren hade Enkla senast kontakt med Finansinspektionen i början av förra veckan. 

Läs fler artiklar
LÄS MER