Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

De vill förändra bolånemarknaden – Finansinspektionen vittnar om fler ansökningar

Artikel bild
FOTO: Youple / Skärmklipp / Istockphotos.com

Ytterligare två startups vill ge sig in i kampen om bolån i Sverige.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Det var startupen Enkla som i början av veckan levererade den första riktiga bolånesmockan när nyheten om att de ska börja erbjuda bolån med 0.95 procent ränta släpptes. En ränta som är hela 60 punkter lägre än storbankernas tremånadersräntor.

Under gårdagen meddelade även den digitala banken Collector att de utmanar storbankerna med helt digitala bolån.  

Men Enkla och Collector är inte de enda som vill utmana storbankerna på den gigantiska bolånemarknaden. SVT nyheter har rapporterat att fler utmanare är på väg att ge sig in på marknaden, och när Breakit ringer Finansinspektionen får vi reda på att startupbolaget Youple har ansökt om att lämna bostadskrediter och att Bolånetorget som har ansökt om tillstånd att förmedla bostadskrediter.

“De är fortfarande under prövning”, säger Roger Jacobsson, senior jurist på Finansinspektionen.

Låneplattformen Youple, har tidigare tagit in 5 miljoner kronor från bland andra Svea Ekonomi och styrelseproffset Lennart Francke. Deras strategi har varit att koppla ihop bostadsköpare med privatpersoner som vill investera i bostäder – exempelvis släktingar som vill hjälpa nära och kära med ett bostadsköp. De har tidigare inte lånat ut några pengar själva, något som nu alltså kan förändras.

"Vi planerar att ge ut det startlån som vi erbjuder den som köper sin första bostad i egen regi. Utöver det kan jag inte kommentera så mycket", säger Diviesh Vithlani, vd för Youple.

"Vi kommer att vara en av de nya utmanarna på bolånemarknaden, det som kommer att utmärka oss är att vi fokuserar på unga människor som ska ta sina första bolån."

Bolånetorget beskriver sig på sin hemsida som en låneförmedlare som hjälper bolånetagare att få lägre boräntor, och får idag ersättning när de slussar vidare kunder till exempelvis storbankerna.

Breakit har sökt bolaget för en kommentar, utan framgång.

Utöver de två bolag som hanteras av Finansinspektionen just nu finns det i dag tio bolag registerade som bostadskreditinstitut på Finansinspektionen, fyra bolag som har tillstånd att lämna bostadskrediter till konsumenter och sex bolag med tillstånd att förmedla krediter.

Bolagen som har tillstånd att lämna bostadskrediter är Simplex med tjänsten Enkla.com, Stabelo/Avanza, Svensk Hypotekspension och Schibstedägda Hypoteket.  

Bolagen med tillstånd att förmedla krediter är Compricer, Euria, Tink, Consector, Finanskollen och Freedom finance.

Läs mer