Så stora böter riskerar Facebook

Facebook integritetsskydd integritet
Så stora böter riskerar Facebook

Foto: TT/Istockphoto

Caroline Englund

Reporter

Risken för att Facebook ska få böter ökar kraftigt, enligt flera analytiker.

Efter skandalen kring konsultbolaget Cambridge Analytica har Facebook anmälts till den amerikanska federala handelskommissionen, FTC. Konsultbolaget har sedan använt användaruppgifterna bland annat till att få Donald Trump vald till amerikansk president.

Nu spekuleras om vad konsekvenserna för Facebook kan bli och flera analytiker tror att det kan landa i böter. Nästa fråga blir då naturligvis hur stora de kan bli.

Baserat på en förlikning mellan Facebook och FTC, från 2011 skulle de kunna uppgå till 2 000 miljarder dollar, motsvarande drygt 16 000 miljarder kronor. Det kan jämföras med Facebooks börsvärde på drygt 490 miljarder dollar, motsvarande drygt 4 000 miljarder kronor, skriver CBS News.

Böterna kan alltså landa på 4 gånger Facebooks börsvärde – eller nästan 4 gånger den svenska bruttonationalprodukten. 

Stefanie Miller på Height Capital Markets bedömer det däremot som osannolikt FTC skulle kräva så höga böter. Men i en analys skickad till kunder skriver hon: ”Så frågan blir vad FTC kommer att kräva av Facebook för att nöja sig med ett mindre belopp.”

Ett alternativ till böter är att myndigheten skärper reglerna kring hur Facebook får använda sin användardata. Det senare skulle kunna påverka bolagets förmåga att rikta annonser till rätt målgrupp och i förlängningen minska annonsörernas intresse för plattformen.

Än så länge syns dock inga tecken på att annonsörer och användare har lämnat Facebook på grund av skandalen.

Läs fler artiklar
LÄS MER