Digital inlämning av årsredovisning – Bolagsverket lanserar onlinetjänst

BolagsverketÅrsredovisningar

Foto: Istockphoto.com

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Nu kan du lämna in årsredovisningen digitalt. Det är beskedet när Bolagsverket lanserar sin nya tjänst efter helgen.

Måndagen den 26 mars är en lyckans dag för alla små och medelstora aktiebolag som följer regelverket K2. Nu slipper de nämligen den krångliga processen med att skicka sin årsredovisning med snigelpost till Bolagsverket i Sundsvall. Det är en förändring som kommer att beröra ungefär 340.000 företag, en majoritet av de svenska aktiebolagen.

Den digitala inlämningen är framförallt en trevlig nyhet för miljön. Bolagsverket tog nämligen emot nästan 500.000 utskrivna årsredovisningar förra året. Men även företagare är nöjda med förändringen som innebär mindre pappersarbete och en enklare hantering av årsredovisningen.

Breakits medgrundare Olle Aronsson blev till exempel yr av glädje när han fick reda på den här nyheten. Han bad mig lägga till den här bilden för att beskriva hans frustration över den vanliga pappershanteringen kring årsredovisningar:

Breakits medgrundare Olle Aronsson har varit frustrerad på all pappersexercis kring årsredovisningar. Foto: Sara Lindmark.

Hur kommer det hela då att fungera?

I kort kommer den digitala inlämningen att  gå till så här:

1. Företagaren eller företagets ombud laddar upp årsredovisningen direkt från sin programvara som stöder digital inlämning.

2. Företagaren bjuder in en styrelseledamot eller den verkställande direktören.

3. Styrelseledamoten eller den verkställande direktören loggar in, skriver under ett fastställelseintyg med exempelvis Mobilt BankID och skickar in årsredovisningen.

4. När årsredovisningen är inskickad får den som gjort inlämningen direkt ett kvitto på att Bolagsverket har tagit emot den.

Läs mer