Cambridge Analytica har uppvaktat svenska partier

Breakit - Cambridge Analytica har uppvaktat svenska partier

FOTO: TT

Tobias Blixt

Reporter

Den kritiserade datainsamlingsmetoden som användes för att få Donald Trump vald har även erbjudits svenska partier.

Efter den senaste tidens rapportering om Cambridge Analytica och deras insamling av användardata från Facebook har mycket hänt. Mark Zuckerberg har äntligen talat ut, Facebook har rasat på börsen och dessutom har Cambridge Analytics vd Alexander Nix fått sparken från företaget.

Dessutom rapporterar nu Dagens Industri om att mycket talar för att de metoder som användes för att få Donald Trump vald till president i USA, kan komma att användas även i Sverige.

Flera medier har rapporterat om att svenska partier har kontaktats av bolaget som står i centrum för Facebook-skandalen. Centern och Moderaterna ska ha blivit kontaktade av just Cambridge enligt DI, som också rapporterar att även Sverigedemokraterna har blivit kontaktade av ett liknande företag.

Cambridge Analyticas metoder har fått stor uppmärksamhet i hur deras kampanjer har kunnat påverka det amerikanska valet. Experter som DI har pratat med säger att det är svårt att skydda sig mot den här typen av kampanjer.

“Det här är saker som sker i det fördolda och som nästan är omöjliga att överblicka för enskilda medborgare och ibland till och med för experterna”, säger Björn Palmertz, senioranalytiker på Försvarshögskolan

Det är inte heller uteslutet att den typ av negativa kampanjer som använts även kan spela en roll inför det svenska valet.

”Att knyta an till folks oro och känslor har en stark effekt. Man försöker rikta in budskapen mot det kortsiktiga tänkandet, så att folk inte granskar innehål

Läs fler artiklar
LÄS MER