Vill du hänga i Mumindalen? Nu tar trollen klivet in i VR-världen

Breakit - Vill du hänga i Mumindalen? Nu tar trollen klivet in i VR-världen

Foto: TT/Moomin characters

Caroline Englund

Reporter

Snart blir det möjligt att träffa Mumintrollet, Snorkfröken och Lilla My i en VR-värld.

Företaget Moomin characters och den finländska VR-studion Zoan oy har inlett ett samarbete där de ska skapa en virtuell Mumindal. 

Tanken är man ska kunna besöka figurerna i Mumindalen med hjälp av VR-glasögon. Användarna ska exempelvis kunna följa med Muminpappan och fiska eller flyga bland molnen tillsammans med Mumintrollet och Snorkfröken. Upplevelsen ska erbjudas på olika platser runt om i världen, bland annat i Helsingfors och i Japan (där muminfigurerna är väldigt populära.)

“Efterfrågan på virtuella figurer ökar i världen, och vi vill att mumintrollen ska vara bland de första att ta steget in i den virtuella världen. Zoan övertygade oss som pionjär inom branschen, och det kändes naturligt att välja en finländsk samarbetspartner”, säger Moomin Characters vd Roleff Kråkström i ett pressmeddelande.

“Vi är glada över att kunna ge människor en inblick i den virtuella verklighetens möjligheter och göra den finländska kulturen tillgänglig för nya grupper. Möjligheten att samarbeta med Moomin Characters är ett erkännande för det arbete som vi har gjort för att skapa högklassigt virtuellt innehåll”, säger Zoans vd Miikka Rosendahl i samma pressmeddelande.

Världen i den virtuella Mumindalen bygger på den berättelse som skapats för den animerade serien Moominvalley, som lanseras 2019.

Även så kallad förstärkt verklighet ska bli en del av upplevelsen. Det innebär att användaren kan rikta sin mobiltelefon mot en bild som sedan ”väcks till liv” på telefonens skärm.

Läs fler artiklar
LÄS MER