Sök

Barnporr hittad i bitcoin – kan göra hela blockkedjan olaglig

BitcoinKryptovalutaBlockchain

Foto: Istockphoto

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Kan göra alla som laddat ner blockkedjan till medbrottslingar.

Tyska utredare säger sig ha hittat bilder med sexuell natur och bilder där barn utnyttjas, inbäddad i bitcoins blockkedja, rapporterar The Guardian.

Det handlar om okända personer som har använt tekniken till att lagra och länka till denna typen av innehåll vilket potentiellt sätter kryptovalutan på spel, skriver tidningen.

Förutom den öppna koden som hanterar transaktionshistoriken så kan den även lagra en mindre mängd icke-finansiell data och kan bland annat användas för att lagra länkar och filer.

Totalt handlar det om 1 600 filer som lagrats i kryptovalutans blockkedja. Minst sex av dem ska ha varit av sexuell natur, inklusive en av dessa som kan betraktas som utnyttjande av barn.

"Vår analys visar att visst innehåll som olaglig pornografi kan göra att enbart ett innehav av en blockkedja kan vara olagligt", skriver utredarna som tillägger:

"Även om det ännu inte finns några domar på området så tyder lagstiftningstexter från länder som Tyskland, Storbritannien eller USA på att olagligt innehåll som bilder med utnyttjande av barn kan göra blockkedjan olaglig att inneha av alla användare."

I normalfallet har inte en vanlig bitcoin-ägare hela blockedjan nerladdad (så du kan förhoppningsvis pusta ut nu). Om du däremot har sysslat med att till exempel bryta bitcoins finns risken att du har hela eller delar av blockkedjan nerladdad.

Detta var inte första gången som det varnas för att det kan förekomma icke-finansiell data i blockkedjan. För tre år sedan varnade till exempel Interpol att designen av blockkedjan möjliggör skadlig kod och permanent lagrad utan att några då tillgängliga verktyg fanns för att få bort den typen av eventuell data.

Detta ska dock vara den första gången som nämnda innehåll faktiskt påvisats vilket ställer moraliska och legala dilemman kring innehav av blockkedjan.
 

Läs mer