Spotify-grundarna kan sälja aktier vid noteringen – för 40 miljarder

SpotifySpotifys börsnotering

Spotifys två grundare Martin Lorentzon och Daniel Ek.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Nya dokument avslöjar grundarnas potentiella jackpott.

Det är nyhetsbyrån Reuters som rapporterar att Spotify-grundaren Daniel Ek kan sälja 15,8 miljoner aktier i samband med att Spotify tar klivet in på börsen den 3 april. Det framgår av nya dokument som kommit in till den amerikanska finansinspektionen, SEC.

Exakt hur mycket en Spotify-aktie är värd kommer marknaden att avgöra den 3 april, men enligt dokumentet har Spotify-aktien värderats till mellan 48,93 dollar och 131,88 dollar under mars. Det innebär att Daniel Ek kan sälja aktier till ett värde på mellan 775 miljoner dollar och 2 miljarder dollar. I svenska kronor handlar det om cirka 6,4 miljarder kronor och 16,4 miljarder kronor.

Martin Lorentzon registrerar i sin tur 21,7 miljoner aktier som han kan sälja. Det motsvarar mellan 5,2 miljarder och 23,5 miljarder kronor.

Vid den högre kursen kan alltså de två grundarna sälja aktier för nästan 40 miljarder kronor totalt.

Enligt Spotify väntas nuvarande aktieägare sälja upp till 55,7 miljoner aktier i samband med noteringen.

Även om Spotify-grundarna väljer att sälja aktier för miljardbelopp kommer de fortfarande behålla kontrollen över bolaget. Ek och Lorentzon har nämligen var sina "superaktier" som gör att de fortfarande äger över 50 procent av rösterna.

Läs mer