Guide: Så gör du för att radera ditt Facebook-konto – eller bara skydda din information

Facebook Facebook.com Sociala medier
Guide: Så gör du för att radera ditt Facebook-konto – eller bara skydda din information

Foto: Istockphoto.com

Tobias Blixt

Reporter

Kritiken mot Facebook har varit massiv den senaste tiden och det kanske har gjort att tanken har väckts hos dig – kan jag ta bort mitt konto på sociala medier-jätten?
Det visar sig vara en riktigt snårig djungel men vi kan guida dig rätt.

Den sociala megaplattformen Facebook är i ordentligt blåsväder efter avslöjandet om att upp till 50 miljoner användare har fått sin information delad med analysföretaget Cambridge analytica. En nyhet som innebar att Facebook rasade på börsen under måndagen.

Facebook själva har i sin tur tillsatt en granskning av Cambridge analytica för att ha brutit mot Facebooks användaravtal.

Frågan som många nu ställer sig: Hur skyddar jag mig egentligen?

Facebook är nedlusat med olika appar som har tillgång till information om användare som utnyttjar dem.

En app kan till exempel vara det där testet du gör för att ta reda på vilken Disney-karaktär som är din själsfrände. Varje gång du får reda på att du borde gifta dig med Långben delar du också med dig av information om dig själv.

Före 2016 kunde apparna till och med begära att få tillgång till dina vänners information när du gjorde ett test, men den möjligheten har sedan dess stängts av, enligt The Guardian.

Men trots dessa förändringar så kan du som användare fortfarande få stora mängder data insamlad av olika appar som du någon gång har använt dig av.

Men, det finns två enkla sätt att skydda sig, du kan se över vilken information du delar med dig av och till vem, eller så kan du – fast det här är inte helt enkelt – radera ditt Facebook-konto.

App-inställningar:

Genom att gå in på inställningar och sedan vidare till fliken appar kan du se en lista på alla appar du är inloggad på genom Facebook. Jag vill inte ens dela med mig av en bild på min egen meterlånga lista över appar som fått mitt godkännande att komma åt information.

# Finns det appar här som du inte känner igen? Radera dem genom att klicka på krysset bredvid appen.

# Osäker på vilken information som du delar med dig av? Klicka på istället på pennan för att redigera inställningar och kolla vilken information som appen har begärt tillgång till.

Radera kontot:

Om du har tröttnat helt på att alla i hela världen verkar få tillgång till varje liten del av ditt privatliv, så kanske du funderar på att ta bort ditt konto helt. Här bidrar vi med en kort beskrivning om hur du går tillväga:

1. Gå till inställningar (kontoinställningar i mobilen).

2. Upptäck att det finns en rubrik som heter “hantera konto” under fliken “allmänt”.

3. Här kan du inaktivera kontot, men det innebär att din information fortfarande finns lagrad, som ditt namn i vänlistor och alla meddelanden du skickat.

4. För att verkligen radera ditt konto kan du istället klicka på “läs mer” under rubriken “inaktivera ditt konto” gå till den näst sista informationsrutan. Där du kan gå vidare till “ta bort ditt konto” i Facebooks hjälpcenter.

5. Du kan också googla “ta bort konto facebook hjälpcenter” och hitta rätt resultat.

6. I Facebooks hjälpcenter, under “inaktivera eller ta bort ditt konto” och vidare till “hur tar jag bort mitt konto permanent".

7. Den länken tar dig till det slutgiltiga valet som innebär att du kan avsluta ditt konto efter att ha fyllt i ditt lösenord.

8. Vänta sedan i två veckor på att Facebook ska påbörja en 90 dagar lång process där de raderar all din data från deras sida.

9. Nu är ditt konto och all din information borta från Facebook.

Läs fler artiklar
LÄS MER