Hjälpte Trump till makten via sociala medier – nu granskas de av Facebook

Breakit - Hjälpte Trump till makten via sociala medier – nu granskas de av Facebook

Mark Zuckerberg, grundare och vd på Facebook. Foto: Jeff Roberson/AP/TT

Jonas de Lange

Reporter

Facebook hotas av miljardböter – nu tillsätter de en egen granskning.

Facebook-aktien rasade med 7 procent på måndagen. Anledningen? Bolaget hotas av mångmiljardböter efter att information om upp till 50 miljoner användare ska ha sparats ned av Cambrigde analytica – ett bolag som hjälpte Trump-kampanjen att nå ut på sociala medier under amerikanska valet.

“Vi utnyttjade Facebook till att skörda miljontals människors profiler. Och bygga modeller för att utnyttja vad vi visste om dem och sikta in oss på deras inre demoner. Det var grunden som hela företaget var byggt på, säger 28-årige visselblåsaren Christopher Wylie till The Guardian-ägda The Observer, som förklaring till hur Cambridge analytica arbetade.

Nu har Facebook i ett pressmeddelande gått ut med att man tillsatt en granskning av Cambrigde analytica samt psykologiprofessorn Aleksandr Kogan och Christopher Wylie, som var involverade i projektet.

“Det här är en del av en omfattande intern och extern granskning vi genomför för att fastställa sanningshalten i påståendet att datan från Facebook fortfarande existerar. Om den gör det är det ett grovt brott mot Facebooks villkor och ett oacceptabelt brott mot de åtaganden dessa grupper gjort”, skriver Facebook i ett pressmeddelande.

Läs fler artiklar
LÄS MER