Sök

FI kritisk till bolåneutmanaren Enkla: Problematiskt kryphål

Enkla

Alexander Widegren. Foto: Alexander Donka samt press.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Startupen trycker till storbankerna – nu har de väckt Finansinspektionens intresse.

Sent söndag kväll inleddes ett nytt svenskt bolånekrig. Det var fintechstartupen Enkla som bestämde sig för att erbjuda treårig bunden bolåneränta på 0,95 procent. Det är långt under de 1,5–1,6 procenten som storbankerna ligger på.

Nyheten väckte stor uppmärksamhet i finansbranschen men alla är inte lika nöjda. Enkla har en särställning eftersom bolaget är bostadskreditinstitut och inte bank. Det innebär bland annat att lånen hos Enkla inte innefattas av amorteringskraven som finns på bankernas lån.

Kryphålet gör att de miljardbelopp som just nu lockas över till Enkla inte kräver någon amortering. Nu berättar Finansinspektionen att man vill ändra på det.

“Vi tycker det är problematiskt. Därför pågår ett arbete med att förändra detta. Vår ambition är att även bostadskreditinstitut ska omfattas av amorteringskravet till i höst”, säger David Lothigius, jurist på Finansinspektionen, till Svenska dagbladet.

Alexander Widegren, vd och grundare av Enkla, säger till tidningen att det inte är självklart att det innebär förändring för alla kunder.

“De som amorterar idag kommer kunna fortsätta göra det”, säger han.

SVD: Och om kunden har önskemål om att reducera sin amortering?

“Det får vi ta ställning till i varje enskilt fall.”

Läs mer