Ubers självkörande Volvo i dödsolycka i USA

Volvo Cars Uber Självkörande bilar
Ubers självkörande Volvo i dödsolycka i USA

Foto: TT

Jonas de Lange

Reporter

Taxi-bolaget drar tillbaka alla tester.

Det är ekonomisajten Bloomberg som rapporterar att Uber nu valt att avbryta alla tester med självkörande bilar. Det gäller tester i bland annat San Francisco, Pheonix och Pittsburgh i USA.

Beslutet ska ha kommit efter att en av bolagets bilar krockat med en kvinna i Tempe, Arizona i USA, som dog av skadorna. Enligt den lokala polismyndigheten var bilen i självkörandeläge vid olyckstillfället men en övervakande förare fanns också på plats i bilen, rapporterar den lokala tv-kanalen ABC 15.

“Våra hjärtan går ut till offrets familj. Vi samarbetar fullt ut med lokala myndigheter i deras efterforskning av olyckan”, säger en talesperson för Uber till Bloomberg.

Uber har sedan tidigare ett samarbete med Volvo cars om självkörande bilar. Det visar sig att det är just en Volvo-bil som använts vid olyckstillfället.

"Vi känner till incidenten och våra tanker är med den inblandade kvinnans familj. Uber samarbetar med lokala myndigheter i deras utredning", skriver Volvos pressavdelning i en kommentar till Breakit.

I Sverige har den Göteborgsbaserade billtillverkaren fortfarande inte något tillstånd för att testa sina självkörandefunktioner utan någon testförare i bilen.

Hur påverkar den här olyckan er strategi för tester här hemma i Sverige?

"Vi kan inte kommentera något annat kring detta en det utlåtandet", säger Johan Larsson, presstalesperson på Volvo Cars.

Ett av de största hoten för självkörande bilar enligt flera experter är konsumenternas acceptans. Konsumenternas inställning kommer sannolikt att påverkas negativt av den tragiska olyckan i ett skede där allt fler biltillverkare och techbolag rullar ut sina tester i USA. I Sverige är det än så länge bara den bussbolaget Nobinas projekt i Kista som har tillstånd att testa självkörande fordon utan en förare bakom ratten.

Läs fler artiklar
LÄS MER