Svaret på den stora frågan: Vad händer om bolåne-raketen Enkla går i konkurs?

Enkla
Svaret på den stora frågan: Vad händer om bolåne-raketen Enkla går i konkurs?

Foto: Istockphoto

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Rekordlåga räntor kanske låter som en dröm – men vad händer om bolaget bakom går i konkurs?

Länge har bankerna tjänat stora pengar på bolånekunder och många har suktat efter att jättarna ska utmanas. På söndagskvällen hände precis det.

Uppstickaren Enkla erbjuder 0,95 procent ränta till alla sina kunder – långt under snitträntan på 1,6 procent. För vanliga bolånekunder kan det innebära besparingar på flera tusenlappar i månaden.

Det låter kanske som att det vore för bra för att vara sant – och en del frågetecken dyker nog upp för oss vanliga låntagare.

Till exempel – vad händer om affärsidéen inte fungerar och Enkla går i konkurs?

Enkla finansierar utlåningen genom att ge ut en bostadsobligation som investerare sen köper in sig i. Enligt Alexander Widegren, vd på Enkla, har bland annat pensionsfonder i Sverige och utomlands visat intresse.

Om Enkla skulle gå i konkurs innebär det egentligen inte så mycket för bostadsobligationerna. En obligation står för sig själv och kommer fortfarande finnas kvar – även om inte Enkla finns kvar. 

Bara du fortsätter att betala in dina räntor och dina amorteringer kommer allt att fortsätta att vara som vanligt. Tills den dagen då obligationen går ut. Enklas obligationer har en löptid på 3 år.

Då får du hitta ett nytt sätt att finansiera ditt bolån – och flytta det vidare.

En väldigt stor brasklapp är värd att slänga in här trots allt. Under de tre åren som du har haft ditt lån bundet kan naturligtvis mycket hända. Saker som skulle innebära att det är svårt att få ett nytt lån i en bank. 

Hos en vanlig bank kan du då förlänga lånet – det går inte på samma sätt hos Enkla.
 

Här kan du läsa mer om hur den nya bolånepressaren fungerar.

Bland investerarna i Simplex – bolaget bakom Enkla finns bland annat tunga riskkapitalbolaget NFT Ventures och Lena Aplers Collector.

Läs fler artiklar
LÄS MER