Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Rusning till nya bolånen från Enkla: "Vi får in en miljard i timmen"

Artikel bild
Alexander Widegren. Foto: Alexander Donka

Alexander Widegren: "Det har varit en riktig boom".

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

Det slog ner som en bomb på söndagskvällen. Uppstickaren Enkla (tidigare Lånbyte) gör det som många har väntat på. De ger sig på storbankernas kassako och pressar ner boräntorna under drömgränsen 1 procent. 

Enklas erbjudande ligger på 0,95 procent med en 3-årig bindningstid. Det går att jämföra med bankernas snittränta på nästan 1,6 procent.

För undertecknad, som har lånat alldeles för mycket pengar av banken, skulle ett byte till Enkla innebära en besparing på i runda slängar 24.400 kronor om året. Alltså mer än 2.000 kronor i månaden.  

Bolagets mål är att låna ut 100 miljarder under de närmaste 18 månaderna och om det fortsätter som under morgonen verkar det inte omöjligt.

"Vi får in en miljard i timmen i ansökningar", säger Alexander Widegren, vd och grundare för Enkla.

Anstormningen skulle kunna knäcka vilken organisation som helst, men enligt Widegren är de förberedda. Efter påsk börjar Enkla kontakta de som har anmält intresse.

"Allt är automatiserat så jag är inte orolig för att vi kommer att klara det."

En annan utmaning för bolaget är att få in alla de pengar som behövs. Igår sa Elisabeth Thand Ringqvist, styrelseordförande i Simplex, som äger Enkla, att kapaciteten finns för att ta in 100 miljarder under de närmaste 18 månaderna.

Och finansieringen är inget som verkar göra att Alexander Widegren ligger sömnlös om nätterna.

"Det finns ett stort förtroende för svenska hushåll och de ses som trygga investeringar. Vi har institutionella investerare både i Sverige och utomlands som är intresserade."

Nyfiken på hur det hela går till? Läs min kollega Erik Wisterbergs artikel, där han reder ut.

Läs mer