Izettle tar in 570 miljoner i kapital - och startar egen utlåningstjänst

Izettle

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Betalbolaget gör ny stor finansieringsrunda. ”Hjälper småföretag att göra sina nödvändiga investeringar”

Trots oron på världens börser - den svenska techscenen är fortsatt glödhet. På fredagsmorgonen aviserade betalbolaget Izettle, grundat av Jacob de Geer och Magnus Nilsson för fem år sedan, att man fått in hela 570 miljoner kronor (60 miljoner euro) i riskkapital från sina investerare. 

Finansieringsrundan leds av den amerikanska teknikjätten Intels investeringsgren och brittiska riskkapitalbolaget Zouk Capital. Även de andra tidigare stora institutionella investerarna i Izettle deltog i rundan vilket innebär att Hasso Plattner Ventures, Dawn Capital, Index Ventures, Northzone, Creandum och SEB Private Equity har skjutit till pengar. 

När Izettle tog in pengar senast för drygt ett år sedan värderades hela bolaget till motsvarande 1,9 miljarder kronor, enligt Wall Street Journal. Vi har inte lyckats gräva fram någon värdering denna gång men sannolikt ligger bolagsvärdet nu på en bra bit över 2 miljarder kronor.

Izettle växer kraftigt och i juli kunde vi rapportera om att bolaget i fjol ökade omsättningen med 147 procent jämfört 2013 till 190 miljoner kronor. Förlusten var dock ungefär lika stora som 2013 och hamnade på 228 miljoner kronor. 

I finansieringsrundan i juli förra året fick Izettle in 420 miljoner kronor och när vi intervjuade medgrundaren Magnus Nilsson sa han så här om det framtida kapitalbehovet:  

“Vi är en fully funded plan. Om vi inte fattar några andra beslut så är vi fullt finansierade. Det kan förstås hända att vi bestämmer oss för att vi behöver mer resurser, men något sådant beslut har vi inte fattat”.

Nu är läget alltså ett helt annat. Bakgrunden till att Izettle beslutat sig för att ta in ytterligare pengar är främst lanseringen av en helt ny tjänst som kommer kosta en hel del pengar i alla fall i inledningsskedet. 

Tjänsten, som presenteras nu på fredagsmorgonen, har fått namnet Izettle advance. Med hjälp av tjänsten ska man kunna få förskott på framtida kortbetalningar via Izettle. På det här sättet hoppas Izettle öppna upp en ny finansieringsform för småföretagare som idag kanske har svårt att få banklån för sin expansion. Genom den betalningshistorik som Izettle sitter på från sina kunder kan bolaget göra en egen kreditbedömning. Izettle får betalt genom att ta ut en avgift på summan som lånas ut.

"Vi vill bygga en finansieringstjänst som är anpassad efter småföretagens behov. Tjänsten hjälper småföretag att göra sina nödvändiga investeringar för deras verksamhet på sina egna villkor och med så lite pappersarbete som möjligt", säger Carl-Richard Häggman, riskchef på Izettle i en kommentar.

För Izettle innebär den nya tjänsten en breddning av produktutbudet. Tidigare har intäkterna kommit genom att sälja kortläsare och ta ut en transaktionsavgift varje gång kunderna säljer något genom Izettles tjänst. Avgifterna varierar mellan 1,5 procent och 2,75 procent beroende av hur stor omsättning kunden, som kan vara allt från en frisör till en låssmed, får via Izettle-läsaren.

Läs mer