Sök

Mannen som kan få skattesmäll efter bitcoinhandel talar ut

Bitcoin

Foto: Istockphoto

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Den man från Uppsala misstänks för skattefusk efter handel med bitcoin är oförstående inför Skatteverkets agerande.

Breakit har tidigare berättat om mannen som misstänks för skattefusk efter att ha sålt bitcoin för ett värde av cirka 19 miljoner kronor.

Utredningen om mannen som Skatteverket har gjort visar att han har sålt bitcoin via en handelsplats för ungefär 19 miljoner kronor mellan 2014 och 2016. Han jobbar också med en verksamhet som växlar valutan mot kontanter.

Information om delar av handeln ska ha dolts och enligt Skatteverket har mannen undanhållit intäkter från så kallad mining av bitcoin (tillverkning av valutan) som han skulle ha skattat på.

Enligt SVT Västmanland har Skatteverket beslagtagit 10 miljoner kronor från mannen. SVT har också pratat med mannen som är oförstående inför Skatteverkets agerande.

“Ett skäl till att man gjorde en betalningssäkring var för att man trodde att man skulle hitta en massa bitcoin eller en massa något annat. Men uppenbarligen gjorde man inte det. Då kanske man skulle tänka om”, säger han.

Men än har ingen slutgilitigt beslut om hur mycket mannen kan komma att behöva skatta tagits.

“Om beslutet på en beskattning på tio miljoner står kvar – då vet jag inte var jag gör”, säger mannen till SVT Västmanland.

Han hävdar också att han rakt igenom varit samarbetsvillig och att han hade räknat med att betala några miljoner i skatt. Skatteverket har dock underkänt mannens bokföring.

Läs mer