Så kan du köpa aktier i Spotify - med över 20 procents rabatt

Så kan du köpa aktier i Spotify - med över 20 procents rabatt

FOTO: JESSICA GOW / TT

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Informell aktiehandel i den svenska musiktjänsten omsätter mångmiljonbelopp.

I början av juni blev Telia storägare i Spotify. Den svenska telekomjätten klev in i bolaget till en värdering på 72 miljarder kronor (8,53 miljarder dollar). Den höga värderingen av ett fortfarande olönsamt företag har väckt frågor och faktum är att det går att komma in som ägare i Spotify till klart lägre nivåer.

Så sent för några dagar sedan gjordes affärer i aktien som värderade Spotify till ”bara” 57 miljarder kronor - alltså drygt 20 procent lägre än de nivåer som Telia köpte in sig på i juni.

Förklaringen är att de här avsluten görs i Spotify-aktier som saknar så kallad preferensrätt. När Telia investerade nästan 1 miljard kronor i den senaste finansieringsrundan fick telekombolaget i utbyte preferensaktier i Spotify. Preferensaktier ger rätt till utdelning före ägare av vanliga så kallade stamaktier. Denna favör gör att köpare av preferensaktier tvingas betala en premie.

Men om du tror att Spotify i framtiden kan försvara en värdering på 72 miljarder kronor, som alltså är värderingen vid den sista finansieringsrundan, så kan det kanske vara läge att köpa på sig några aktier. Enligt Breakits källor är handeln i Spotify-aktier idag omfattande och omsätter många miljoner varje månad.

Nästan varje dag görs det avslut i aktien. Noteringarna görs i dollar och för närvarande handlas aktien till kurser mellan 1750 och 1800 dollar.

Säljare är ofta anställda eller tidigare anställda på Spotify som vill få ut pengar för sina aktier som stigit dramatiskt de senaste åren. Ofta är det investmentbanker som mäklar ihop affärerna och enligt Breakits källor är GP Bullhound med kontor på Birger Jarlsgatan i Stockholm den aktör som förmedlar flest affärer.

Det går dock inte att köpa någon enstaka aktie utan det krävs att man lägger en order på minst ett tiotal aktier för att någon affär ska komma till stånd. Avgifterna vid varje affär är också relativt höga. Enligt Breakits källor utgår ett courtage på mellan 2,5 och 5 procent vid mindre affärer.

Vill du veta mer? Lyssna på Breakits podcast där detaljerna om aktiehandeln i Spotify avslöjades på torsdagskvällen.

Läs fler artiklar
LÄS MER