Wikipedia-grundarens känga till Facebook: Måste sluta luta sig mot algoritmerna

Breakit - Wikipedia-grundarens känga till Facebook: Måste sluta luta sig mot algoritmerna

Mark Zuckerberg, vd Facebook och Jimmy Wales, grundare av Wikipedia. Foto: TT och Jonas de Lange.

Jonas de Lange

Reporter

”Det är alldeles för lätt att utnyttja dem”, säger Wikipedia-grundaren Jimmy Wales.

De senaste två åren har begreppet "falska nyheter” seglat upp som ett riktigt modeord. Det pratas framförallt om fenomenet i samband med det amerikanska valet 2016 och de stora plattformsbolagen Facebook och Google. Efter att ha mött en allt större våg av kritik har de två giganterna nu börjat backa från sin tidigare ståndpunkt att inte ta ställning till innehållet.

Facebook har bland annat inlett projekt för att identifiera icke-trovärdiga källor och flytta dem längre ned i flödet.

När WIkipedia-grundaren Jimmy Wales gästade Epicenter i Stockholm menade han dock att Facebook är delvis fel ute i sin jakt på falska nyheter.

“Den exakta inställningen som Facebook och Twitter borde ha är att varna folk. Om du vill dela något är det helt okej, det är inte upp till Facebook att bestämma vad som är sant och inte, men de skulle kunna sätta upp en varning om att du inte vill se ut som en idiot inför dina kompisar”, sade han från scenen och fortsatte:

“Under lite andra historiska omständigheter skulle vi bli helt galna om Facebook försökte styra det offentliga samtalet. Det är ett riktigt dystopiskt scenario”, säger han.

När Breakit pratar med honom efter framträdandet på Nordic scaleup summit betonar han samtidigt vikten av att människor faktiskt gör en bedömning av innehållet. Han menar att algoritmer kan spela en viss roll i att bedöma källors trovärdighet men att de ofta är alldeles för lättlurade.

“Vi har nästan inga problem med falska nyheter på grund av vårt community. Det är mycket svårare att lura en grupp eftertänksamma personer än ett system där man bara ger tummen upp eller ned”, säger han.

Så det finns ingen väg runt att lägga ned en massa arbetstimmar?

“Nej, förmodligen inte.”

Läs fler artiklar
LÄS MER