Kenyas vänstertrafik hindrar H&M:s framfart i Etiopien

e-handel
Kenyas vänstertrafik hindrar H&M:s framfart i Etiopien

Foto: TT/Istockphoto

Sara Lindmark

Reporter

Logistiken ställer till det för H&M och andra textilproducenter i Etiopien.

Det har gått fem år sedan H&M klev in i Etiopien. Den svenska klädjätten äger ingen egen textilproduktion utan använder sig av lokala underleverantörer. Volymerna har dock inte varit i linje med förväntningarna, skriver Placera.

Boven i dramat? Grannlandet Kenyas vänstertrafik. Det är nämligen så att Etiopien saknar kust och därför såklart inte har tillgång till en hamn. Därför måste det mesta av landets leveranser gå via Djibouti i norr eller Mombasa i Kenya.

Och det är det här som stället till det. I Kenya kör bilarna nämligen på vänster sida av vägen och där får de etiopiska lastbilarna, som är anpassade för högertrafiken och har ratten på vänster sida, inte köra. Det här gör att lastbilarna måste lastas om, något som kan ta flera dagar och naturligtvis kostar massa pengar.

Totalt jobbar cirka 100.000 personer, de flesta kvinnor, inom den etiopiska textiindustrin. Ingångslönerna motsvarar endast 225 kronor i månaden och betald semester och sjukersättning existerar inte. H&M sysselsätter runt 8-10.000 personer i Etiopien.

Klädjätten har inte velat kommentera uppgifterna i artikeln.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER