Svenska snabbväxaren Lime till börsen

Monterro Lundalogik
Svenska snabbväxaren Lime till börsen

Erik Syrén, vd Lime.

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Ny ägare går in innan noteringen i Stockholm.

Det är Lundabolaget Lime (tidigare Lundalogik) som nu laddar för en börsnotering. Första steget blir att ta in två nya storägare – Swedbank Roburs Microcap-fond och affärsängeln Martin Gren (en av grundarna till en annan svensk techsuccé Axis). 

I samband med affären säljer huvudägaren, riskkapitalbolaget Monterro, 10 procent av sina aktier men behåller en post på motsvarande 60 procent i Lime. Tillsammans med sina nya delägare planerar Monterro nu att lotsa sitt portföljbolag till Stokholmsbörsen.

“Vi är i slutfasen att utse en finansiell rådgivare och huvudspåret är att vi noterar Lime under 2018”, säger Peter Larsson, partner på Monterro.

Lime konkurrerar med jättar som Salesforce och har byggt upp ett säljstödsystem (CRM-system) för att hantera exempelvis kundkontakter. Precis som Salesforce är affärsmodellen uppbyggd på att kunderna använder en molnbaserad tjänst och tecknar ett abonnemang som förnyas årsvis (SAAS).

“Vi införde den modellen för några år sedan istället för licensbetalningar och nu börjar det ge en kraftfull hävstång på både omsättningen och lönsamheten”, säger Peter Larsson.

2016 omsatte bolaget 160 miljoner kronor och gjorde ett resultat på 31 miljoner kronor.

“I fjol ökade försäljningen med över 20 procent och lönsamheten förbättrades jämfört med 2016”, säger Peter Larsson.

Det indikerar en omsättning på närmare 200 miljoner kronor och en vinst runt 40 miljoner kronor. Bolag av Limes verksamhet, tillväxt och lönsamhet värderas kring runt 20 gånger årsvinsten. Förutsatt att tillväxten håller i sig under året kommer Lime sannolikt få ett börsvärde på närmare 1 miljard kronor.

“Vår plan är att vara kvar som långsiktig ägare även efter en börsnotering men självklart kommer vi sälja en del aktier för att få till en ägarspridning”, säger Peter Larsson.

Läs fler artiklar
LÄS MER