Wikipedia-grundaren: Vi gör 200 miljoner i vinst – utan affärsmodell

Wikipedia
Wikipedia-grundaren: Vi gör 200 miljoner i vinst – utan affärsmodell

Jimmy Wales, grundare av Wikipedia. Foto: Jonas de Lange.

Jonas de Lange

Reporter

Världens favoritlexikon nobbar Sverige som investeringsland.

På onsdagen gästades Stockholm av en av världens mest inflytelserika techprofiler. Jimmy Wales sajt Wikipedia har på bara ett par decennier skapat miljontals artiklar på över 240 språk och blivit hela världens – eller i alla fall västvärldens – favoritlexikon. Varje vecka har bolaget 1,4 miljarder unika besökare.

Med unika besökare menas antalet unika enheter – till exempel en telefon eller en dator – som besökt sajten.

Från scenen på Nordic scaleup summit, på techhubben Epicenter i Stockholm, berättade IT-entreprenören att bolaget inte bara lyckats locka många besökare utan att det även går väldigt bra ekonomiskt. Detta trots att bolaget är en ideell förening utan vinstsyfte.

”Vi är en av världens mest lönsamma icke-vinstdrivande organisationer”, berättade han och betonade flera gånger att bolaget inte egentligen har någon affärsmodell.

Förra året drog bolaget in 85 miljoner dollar i donationer, medan utgifterna landade på 60 miljoner dollar. I svenska kronor blir det närmare 700 miljoner respektive 500 miljoner. Det innebär att stiftelsen bakom sajten förra året gjorde en vinst på 200 miljoner kronor.

”Det är nästan pinsamt”, sade Jimmy Wales men betonade samtidigt att det ligger i organisationens DNA att vara sparsam med de medel man får in.

”Vi var oroliga för skiftet till mobil läsning från datorer eftersom vi trodde att det skulle påverka våra donationer men det har faktiskt inte varit så stor effekt. I styrelserummet pratar vi ofta om det riktigt långa perspektivet för Wikipedia. Vi vill att Wikipedia ska finnas kvar om 100 år och det gör att vi är konservativa med de medel vi har”, sade han från scenen.

Samtidigt som organisationen är sparsam flaggade Jimmy Wales också för att man kan komma att se flera lite mer vågade satsningar och investeringar från Wikipedia framöver.

”Vi behöver vara mer innovativa och modiga, en nyckelfaktor där är att du måste acceptera risker och misslyckande. De är något som Wikimedia-fonden (stiftelsens officiella namn reds. anm.) har svårt att ta till sig. Samtidigt tror vi att donatorerna vill att vi tar risker för att ta Wikipedia till nya nivåer”, sade Jimmy Wales.

På en publikfråga om han kan tänka sig att satsa på Sverige var dock svaret nej.

”Vår vision är gratis encyclopedi för alla på deras eget språk. Det betyder att utvecklingsländer är jätteviktiga. Där har vi 1 miljard människor som kopplas upp de närmaste åren. Det är inte längre en sanning att alla med internetuppkoppling pratar engelska eller franska i Afrika”, sade han och fortsatte:

”Vårt största problem i väst är att vi har för mycket information. Där kan Wikipedia hjälpa till att sortera och ge ett tydligt svar. På andra ställen kan vi det vara tvärt om. Där kan vi vara den första breda informationskällan folk har på sitt eget språk."

Läs fler artiklar
LÄS MER