60-timmarsvecka och obetald övertid – vardag på e-handelsraketen Na-kd

NA-KD Arbetsmiljö Stress
60-timmarsvecka och obetald övertid – vardag på e-handelsraketen Na-kd

Jarno Vanhatapio vd och grundare av Na-kd. Foto: Press.

Jonas de Lange

Reporter

Jarno Vanhatapios modestartup Na-kd är ett av Sveriges mest hajpade bolag. Men framgången har en baksida. I Breakits granskning berättar tio medarbetare om 60-timmarsveckor och en hård kultur där de känt sig pressade att jobba över gratis.

När Jarno Vanhatapio drog igång Na-kd 2015 var förväntningarna höga. I e-handelskretsar var han redan en tungviktare efter att ha byggt upp modesajten Nelly.

Na-kd tog snabbt position som ett av Sveriges absolut snabbast växande e-handelsföretag. Med sig som investerare hade Jarno Vanhatapio bland andra Göteborgs kanske mest välrenommerade techinvesterare Magnus Emilson och Collector-grundaren Lena Apler.

Efter privatinvesterarna gick även riskkapitalbolagen Northzone och Eequity in i e-handelsföretaget. Sedan starten har Na-kd tagit in ungefär en halv miljard kronor i finansiering.

Att det går att växa snabbt med gott om kapital i ryggen är i sig ingen nyhet – men för Na-kd har resan varit explosionsartad. Redan under sitt första hela år av försäljning omsatte bolaget 158 miljoner kronor. 2017 ökade man omsättningen till hela 400 miljoner kronor.

Men nu visar Breakits granskning att den snabba tillväxten har en baksida. Under de senaste månaderna har vi pratat med tio personer på olika nivåer inom organisationen som vittnar om en hård företagskultur.

Enligt flera personer som Breakit har pratat med är det standard att jobba 60-timmarsveckor på Na-kd, även om man bara har betalt för 40 timmar.

Det har gått så långt att minst åtta personer har blivit sjukskrivna för utbrändhet eller stress under de senaste två åren.

Under den perioden har bolaget gått från 12 till ungefär 200 anställda.

“För fastanställda var Jarno tydlig med att det var ‘jobba hårt nu och ta kompledigt sen, vi växer så jäkla snabbt nu så om ni bara ställer upp nu får ni kompensation för det sen'. Men den där ledigheten kom aldrig. Det passade inte. Under min tid snittade vi kanske 40-50 övertidstimmar i månaden”, säger en person som bett om att få vara anonym.

Den återkommande berättelsen från våra källor är att det finns en outtalad press att alltid stanna längre på jobbet. 

“Det kan vara så enkla saker som att man får mörka blickar. En gång när jag gick hem klockan fem var det en av cheferna som kollade på klockan och sa ‘Jaså, du kör halvdag idag?’. Om man inte är villig att jobba kvällar och helger utan kompledighet ses man som en person som inte ställer upp”, säger en av källorna.

“Jag jobbade i princip varenda helg, fast jag hade obetald praktik. Det fanns inte på kartan att säga att man inte hann klart med något. Det var bara att sitta kvar tills man gjort klart uppgiften”, säger en annan källa.

En slags digital stämpelklocka ska även ha använts för att hålla koll på exakt hur många timmar varje anställd jobbat.

“Man fick ofta höra att man var utbytbar. Om man inte trivs är det bara att hitta ett annat jobb. Då åker man ut”, säger en tidigare anställd.

Att folk förväntas jobba över är dock inget som Jarno Vanhatapio vill kännas vid. Han vill inte svara på Breakits frågor över telefon, utan endast i mejlform.

“Vi har 40 timmars arbetsvecka och det finns inga krav på att arbeta mer än så. Sedan finns det många i organisationen som vill mycket och har höga ambitioner och de arbetar ofta mer än så. Vi tror på individens förmåga och rättighet att själva forma sitt liv”, skriver han.

Att jobba mycket är i sig inte heller ovanligt i konkurrensutsatta branscher. Na-kd är sannolikt inte ensamma om det i mode- eller startupbranschen – och det förekommer förstås även i andra branscher.

Samtidigt finns ett krav i Arbetstidslagen att anställda inte får jobba mer övertid än 48 timmar på fyra veckor och max 200 övertidstimmar på ett år. Det är arbetsgivarens ansvar att de anställda håller sig inom de ramarna. Övertidsgränsen går i vissa fall att avtala bort i kollektivavtal och gäller ofta inte de högsta cheferna – men lagen gäller generellt om inget annat anges.

Flera av Breakits källor berättar att de jobbat långt över maxgränsen i perioder.

“Vi har inte detta i våra siffror och ingen har påtalat sig ligga över den gränsen. Vi har 40 timmars reglerad arbetsvecka men vi stänger inte heller kontoret kl 17:00. Vi mäter inte heller tiden som våra heltidsanställda är på kontoret eller jobbar hemma. Vi tror på frihet under ansvar”, säger Jarno Vanhatapio.

Varför tror du att flera av era anställda ändå upplevt det som ett krav från ledningen?
“I våra anställningsavtal står det att övertidsarbete utgår ej och att arbetstiden är 40 timmar per vecka. De kanske jämför sig med de som självmant vill jobba mer för att de brinner för sitt jobb och vill utvecklas snabbt?”, skriver han.

På frågan om det är ett problem att minst åtta personer sjukskrivits till följd av stress och utbrändhet sig svarar Jarno Vanhatapio så här:

“Varje sjukskrivning är en för mycket. De flesta experter är eniga om att pressen om ett perfekt liv utanför jobbet har ökat mer än pressen på jobbet. När någon blir sjukskriven är det ofta en kombination av flera faktorer. Det kan handla om förväntningar, arbetsuppgifter eller andra utmaningar utanför arbetet bortom vår kontroll. Vi hjälper så mycket vi kan men ibland räcker inte våra insatser.”

Har ni misslyckats i HR-arbetet eller rekryteringsarbetet?
“Varje fall där vi rekryterat någon som inte lyckas på sin position, trivs hos oss eller blir sjukskriven är naturligtvis ett misslyckande. Vi ser dock att vi har en tydligt fallande trend, det vill säga färre och färre sjukskrivningar och uppsägningar, även om vi redan startade på låga nivåer. Att ni på Breakit hänger upp er på NA-KD, Klarna eller H&M betyder inte att vi har fler problem än andra bolag, det förstår nog era läsare också”, skriver Jarno Vanhatapio.

Passningen till Klarna kommer efter att fintechbolagets vd Sebastian Siemiatkowski nyligen, på ett personalmöte, sa till sina anställda att han inte tror på någon balans mellan arbetsliv och fritid – det som på engelska kallas “work-life balance”.

“Om Zlatan går ut och springer klockan sex på morgonen är det ingen som säger ‘Så kan du inte göra, du måste lugna ner dig’. Det gör man plötsligt när det gäller jobb. Jag menar bara att det måste vara okej att verkligen tycka om sitt jobb och gilla att jobba”, sa Sebastian Siemiatkowski när han utvecklade resonemanget i en intervju med Breakit.

Även Jarno Vanhatapio drar kopplingen till fotboll.

“Vi vill bli bäst i världen på det vi gör. Därför har vi höga mål och ambitiösa medarbetare. Om du kommer till Real Madrid så kommer dina lagkamrater pusha sig själva för att ligga på topp och vinna ligan varje år. En sådan miljö kan kännas konstig för de som inte vill lika mycket. Det är helt OK här på NA-KD att inte vilja satsa så, på samma sätt som det måste vara OK för deras kollegor att vilja bli bäst i världen. Vi tvingar ingen att jobba på NA-KD, men vi ger mycket tillbaka till de som vill spela boll och den absoluta majoriteten av de anställda på NA-KD vill vinna hela tiden, och det ibland bli (sic) en kulturkrock för de som inte förstår den ambitionen”, skriver han.

Som alltid när det gäller arbetsmiljöfrågor är såklart inte alla missnöjda. Breakit har även pratat med personer som trivs bra på Na-kd.

Jarno Vanhatapio skriver i sitt mejl att endast 7 procent per år av de anställda säger upp sig och 93 procent väljer att stanna kvar. Det är en siffra som han hävdar är bättre än vad globala jättar som Apple, Facebook och Google kan visa.

“Så er artikel speglar inte verkligen för den absoluta majoriteten av de anställda”, hävdar Jarno Vanhatapio.

Här får man samtidigt ha i åtanke att uppsägning inte är det enda sättet att sluta på ett jobb. Tittar man på Linkedin uppger 205 personer att de vid något tillfälle jobbat på Na-kd och sedan lämnat företaget. 95 av dessa uppger att de haft en praktikanttjänst.

Det innebär att ungefär hälften av alla som börjat på Na-kd har slutat igen sedan starten för tre år sedan.

För de som inte är praktikanter kan det handla om avslutade provanställningar, vikariat eller projektanställningar.

Så varför stannar man kvar?

Vi frågade några av våra källor.

“Det byggs upp lite som en rörelse – något unikt som världen aldrig har sett. Hakar man på och visar framfötterna blir du någon folk ser upp till längre fram”, säger en tidigare anställd på Na-kd.

Ehandel.se har tidigare uppmärksammat Na-kd:s företagskultur.

Har du jobbat på Na-kd och vill dela dina upplevelser? Känner du till liknande förhållanden på andra techbolag? Tveka inte att höra av dig till jonas@breakit.se. Offentlig nyckel för PGP-kryptering hittas här. Mitt fingeravtryck är 2283 8673 3F87 02D4 4C5C  B0A1 D4C9 55EC 1B7B E677.

Läs fler artiklar
LÄS MER