Svenska techentreprenören som snackar lösenord med Obama

Yubico Yubikey
Svenska techentreprenören som snackar lösenord med Obama

Stina Ehrensvärd, grundare och vd, Yubico. Foto: Yubico.

Sara Lindmark

Reporter

Stina Ehrensvärd är på väg att låsa upp en miljardmarknad och är alla hackares mardröm. Nyligen fick hon ett sms: “The president wants to meet you”. Minuter senare satt hon och diskuterade lösenordskryptering med Obama.

Under jul och nyårshelgerna plockar vi upp några guldkorn från vårt arkiv. Den här intervjun publicerades första gången hösten 2015.

När Stina Ehrensvärd ringer upp på Skype har dagen precis börjat i Palo Alto i Silicon Valley. Hon och Jakob flyttade hit med barnen för fyra år sedan och hyr ett hus fem minuter bort från kontoret.

“Det är en trevlig miljö här med bra grannar och en schysst community. Barnen kan cykla till sina skolor. Jag är uppväxt i Lund och där finns ju lite samma blandning av universitet och IT-företag så jag känner mig hemma med den biten”, säger Stina Ehrensvärd, som är grundare och vd för Yubico.

Maken Jakob är företagets tekniska boss. De träffades när hon pluggade sitt sista år på Konstfack och han byggde en fungerande prototyp till hennes designinnovation.

“Då tänkte jag att det här är mannen jag ska ha! Sen har vi jobbat tillsammans med innovationer i många år men det här är absolut det häftigaste vi har gjort.”

Deras företag har tagit fram USB-nyckeln Yubikey som gör att användaren inte längre behöver komma ihåg några lösenord. Istället skapas ett krypterat engångslösenord varje gång man använder datorn. Tekniken kallas tvåfaktorsverifiering och betyder att lösenordet kombineras med en hårdvarunyckel för att öka säkerheten när du ska logga in på en tjänst.

“Vi startade i Stockholm under teknikinkubatorn Sting för åtta år sedan och jag måste säga att de inte var helt övertygade. De frågade varför man ska ha ett litet USB när telefonen är framtiden.”

Tvivlarna hade fel. Så här långt använder åtta av världens tio största internetföretag Stina Ehrensvärds säkerhetsnyckel, däribland Google och Facebook. I dagarna byggde bolaget in stöd även för Dropbox.

“Det är häftigt för det finns några kilometer runt Silicon Valley där vi är världsledande. Vi är fortfarande ett litet bolag med 50 anställda, men vi har de största kunderna”, säger Stina Ehrensvärd.

Men det har inte varit någon spikrak resa mot lönsamhet. När företaget hade en första prototyp av Yubikey färdig var det svårt att få någon att köpa tjänsten.

Stina Ehrensvärd trodde att genombrottet hade kommit när hon fick kontakt med ett stort amerikanskt säkerhetsföretag som bjöd in Yubico till världens största internetsäkerhetsmässa i San Francisco 2008. Avsikten var att licensiera tekniken och visa upp produkten för branschfolk på plats. Men dagen innan mässan hoppade företaget av.

“Det var en nästan absurd situation för vd:n som hade sagt okej byttes ut och den nya vd:n tyckte att risken var för stor. Jag hade redan rest dit, hade varken monter, kunder eller partners men bestämde mig för att försöka få en journalist att skriva om produkten."

Det gav resultat. Ett par veckor senare nämndes Yubikey i den inflytelserika podcasen “Security Now!” av programmeraren och säkerhetsexperten Steve Gibson.

“Plötsligt en dag hade jag hundra mejl. Han hade nämligen sagt att den coolaste säkerhetshårdvaran han någonsin sett var den här nyckeln, och beställningar från hela världen började rulla in,” säger Stina Ehrensvärd.

Sedan den dagen har USB-nycklarna skeppats till 150 länder och företaget har nästan 80.000 kunder. 2011 började försäljningen ta fart på allvar och Stina Ehrensvärd lyckades övertyga familjen om att ta steget över till Kalifornien på riktigt.

“Då hade Google börjat att beställa allt fler nycklar. Vi började prata om hur nyckeln skulle kunna funka för både Googles anställda och Gmailanvändare i ett nytt gemensamt system.”

Yubico och Google kom överens om att förverkliga planerna som en del av industriorganisationen Fido Alliance. I december 2014 lanserades den nya globala säkerhetsstandarden Fido U2F som alltså gör det möjligt för Yubikey att på sikt fungera med alla internettjänster.

“I dag har över 200 av världens största internet- och finansbolag gått med i Fido Alliance. Tidigare har de inte velat samarbeta och utveckla sina egen lösningar. Då nätbedrägerierna växer hela tiden så har viljan att samarbeta ökat,” säger Stina Ehrensvärd.

Nyheten om den lilla USB-nyckeln har förstås spridit sig till Vita huset. I februari blev Stina inbjuden till en konferens som de anordnat för att diskutera säkerhetsfrågor. Plötsligt fick hon ett sms med texten: “The president wants to meet you” och blev beordrad att komma till utgången.

“Jag fick några minuter med Obama där jag berättade om standardutvecklingen och vår vision om att 300 miljoner amerikaner ska kunna logga in utan att bli hackade. Då ler han och säger ‘I know that’s why you’re here. My team will follow up with you’, berättar Stina entusiastiskt.

Yubico har vuxit sakta men säkert. Förra året landade omsättningen på 70 miljoner kronor och i år tror Stina Ehrensvärd att det kommer att sluta på runt 200 miljoner kronor.

Bolaget har inte velat ta in några stora summor riskkapital men två välkända affärsänglar finns bland investerarna. Den ene är Marc Benioff, grundare och vd för bolaget Salesforce, den andre är Ram Shiriram, som sitter i Googles styrelse.

“Här i Silicon Valley tycker de att vi är galna som inte tar in mer riskkapital men det innebär både för- och nackdelar. Just nu klarar vi oss bra ändå," säger Stina Ehrensvärd.

Namn: Stina Ehrensvärd

Ålder: 48.

Uppvuxen: Lund.

Bor: Palo Alto, Silicon valley.

Familj: Gift med Jakob (elektronik/dataingenjör) och tre barn.

Karriär i korthet: Utbildade mig till industridesigner på Konstfack och har jobbat i gränslandet mellan teknik- och designinnovation senaste 20 åren. Grundade Yubico 2007 och är i dag vd för bolaget.

Jobbar bäst: När jag står inför en riktigt svårt och klurig utmaning och det verkar som att det inte ska funka – då går jag in på en extraväxel. Det känns nästan som att jag vore i krig och måste samla mina styrkor.

Den perfekta dagen: När hela familjen är glad, det är väldigt viktigt för mig. Kombinerat med att vi har fått in en stor order.

Favoritapp: Gmail-appen trycker jag på hela tiden. Jag har också börjat använda Uber mycket för här i Silicon Valley får man annars vänta på taxi jättelänge.

Läs fler artiklar
LÄS MER