H&M-toppen sjukskriven på halvtid

H&M
H&M-toppen sjukskriven på halvtid

Madeleine Persson. FOTO: TT

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Oklart när Madeleine Persson är tillbaka på heltid.

Madeleine Persson är en av det svenska näringslivets verkliga stjärnor. Så sent som förra veckan toppade hon Veckans Affärers lista över Sveriges mäktigaste kvinnor i direktörskategorin med motiveringen: ”När Karl-Johan Persson behöver hjälp kallar han in Madeleine Persson. Den här gången måste hon rädda hela det krisande varumärket”.

I november fick hon uppdraget att tillsammans med Fredrik Olsson leda klädjättens kärnverksamhet, H&M varumärket. Där har hon haft det direkta ansvaret för design, inköp, kommunikation och kundupplevelse medan Fredrik Olsson basar över försäljning, drift och affärsutveckling.

Men när H&M i mitten av februari hade sin första kapitalmarknadsdag någonsin tvingades Madeleine Persson ställa in sin presentation inför media och analytiker.

Sjukdom angavs då som orsak och nu visar det sig att H&M-toppen fortfarande inte blivit helt återställd. Enligt H&M:s chef för kontakter med investerare, Nils Vinge, är en lunginflammation och influensa orsaken till att Madeleine Persson i dagsläget inte jobbar heltid.

”Nu är hon bättre och jobbar idag halvtid”, säger Nils Vinge.

H&M:s Sverigechef Daniel Erver har under Madeleine Perssons sjukdomsperiod hoppat in som ersättare.

”Daniel Erver har täckt upp för Madeleine under den här tiden och kommer göra det en tid framöver”, säger Nils Vinge som inte vill ge någon prognos för när Madeleine Persson kan jobba heltid igen:

”Jag kan inte uttala mig om när Madeleine är tillbaka och jobbar heltid”.

Kan hon fortsätta att jobba i sin nuvarande roll?

”Absolut, det finns inga andra planer och vi är tacksamma och glada över att hon är på bättringsvägen”, säger Nils Vinge.

Läs fler artiklar
LÄS MER