Svenska fintechbolaget köps upp – uppges vara värt 7 miljarder

Trustly
Svenska fintechbolaget köps upp – uppges vara värt 7 miljarder

Oscar Berglund, vd på Trustly. Foto: Pressbilder.

Direkt / Breakit

Nordic Capital köper det svenska onoterade betaltjänstföretaget Trustly.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Enligt Financial Times sker köpet till en värdering på 700 miljoner euro, motsvarande drygt 7 miljarder kronor.

Trustly är ett svenskt betaltbolag som konkurrerar med bland annat Klarna. Bolaget tillhandahåller betallösningar i 29 europeiska länder och plockas nu alltså upp av Nordic Capital i syfte att öka tillväxttakten på befintliga och nya marknader.

"Först ska affären ska få ett godkännande av bland annat finansinspektionen. Det kan ta några månader. I övrigt så fortsätter vi vår strategi. Nordic Capital vill hjälpa till så att vi kan accelerera vår utveckling, men det innebär inga större förändringar i vår nuvarande strategi", säger Oscar Berglund, vd på Trustly.

Målet är att Trustly ska bli globalt ledande inom direktbetalningar.

”Trustly leder det pågående skiftet mot direktbetalningar. Denna investering går i linje med Nordic Capitals investeringsstrategi inom betalningssektorn, en sektor där vi har stor kunskap och erfarenhet. Efter att ha följt bolaget under många år har vi stor tilltro i styrkan i Trustlys affärsmodell. Vi är oerhört imponerade över vad grundare och ledning har utvecklat under de senaste 10 åren”, säger Fredrik Näslund, partner och rådgivare till Nordic Capitals Fonder.

Enligt Di Digital säljs inte hela bolaget, utan två tredjedelar köps upp. Säljare är den tidigare största ägaren Bridgepoint, som är ett private equity-bolag, enligt Di digital.

I ägarkretsen kvarstår bland annat riskkapitalbolaget Alfvén & Didriksson, grundarna Joel Jakobsson och Lukas Gratte, samt Lateral Technologies Ltd.

Trustly genomför idag runt 3,5 miljoner betalningar varje månad till en transaktionsvolym på över 6 miljarder kronor. Bolaget grundades 2008 och har cirka 200 anställda.

"Vi fokuserar på en sak, att göra det enkelt för konsumenter att göra bankbetalningar online. Vi erbjuder en produkt där konsumenter kan betala direkt från sitt bankkontot och där e-handlare och andra företag som tar betalningar på internet får ett enkelt, säkert och snabbt sätt för kunderna att betala", säger Oscar Berglund

Under 2016 omsatte Trustly cirka 229 miljoner kronor, med ett resultat efter finansiella poster på hela 99 miljoner kronor.

Hur 2017 slutade för bolaget är ännu inte känt.

Nordic Capital sålde förra året betalbolaget Bambora för 14 miljarder kronor.

Rättelse: I en tidigare version av den här artikeln stod det att bolaget köps upp för 7 miljarder kronor. Korrekt är att cirka 70 procent av bolaget köps upp till en värdering på 7 miljarder kronor, enligt Financial Times.

Läs fler artiklar
LÄS MER