Sök

Isabella Löwengrip investerar i stamcellsbolaget Nextcell

Nordic Tech HouseCellaviva

Isabella Löwengrip. Foto: TT

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Isabella Löwengrip investerar i ett börsnoterat stamcellsbolag. Aktien stiger kraftigt på börsen efter beskedet.

Bloggstjärnan, investeraren och entreprenören Isabella Löwengrip lanserade i september i fjol ett nytt ben till sin investeringsverksamhet – startupfabriken Nordic Tech House.

Nordic tech house investerar i bolag och hjälper dem i deras digitala resa. 

Investeringen i stamcellsbolaget Nextcell blir den första i ett börsnoterat bolag, och tanken är att Nordic tech house ska hjälpa bolaget med digitalisering och marknadsföring.

Nordic tech house investerar dock inga pengar i Nextcell. Istället får Nextcell exponering på Isabella Löwengrips plattformar i utbyte mot aktier. Genom uppgörelsen får Nordic tech house 4 procent av aktierna i Nextcell till ett värde av runt 2 miljoner kronor.

Nextcell hette tidigare Cellaviva och är idag noterat på Aktietorget.

Bland annat kommer bolagets produkter att marknadsföras på Löwengrips egen blogg.

“Vi behöver hjälp av proffs på digital närvaro och det här ger oss en fantastisk möjlighet att nå ut till vår målgrupp som är blivande föräldrar,” säger Nextcells vd Mathias Svahn till Breakit.

Efter beskedet steg aktien kraftigt på börsen. Efter 20 minuters handel hade aktien stigit med nästan 13 procent. Trots beskedet om att Löwengrip kliver in var omsättningen i aktien låg – aktierna för strax över 110.000 kronor hade bytt händer.

Nextcells verksamhet handlar om att samla in stamceller från den så kallade efterbörden av en förlossning, som exempelvis är vävnad från en avklippt navelsträng. Stamcellerna fryser bolaget sedan ner för att kunna använda om barnet i framtiden får en allvarlig sjukdom. Bolaget drivs av forskare som också arbetar med kliniska prövningar av hur man skulle kunna använda stamcellerna i framtiden. Ett försök som pågår just nu handlar till exempel om behandling av diabetes typ ett.

De föräldrar som vill samla in stamcellerna betalar bolaget både för insamlingen och förvaringen. Fortfarande har dock inte försäljningen tagit fart. I den senaste kvartalsrapporten redovisade Nextcell en omsättning på 158 354 kronor (82 684 kronor) och förlusten blev 3,2 miljoner kronor (-2,5 miljoner kronor). 

“Vårt mål är att föräldrar ska göra ett aktivt val. Många känner inte ens till att man kan samla in stamceller från efterbörden och i 99 procent av fallen slängs den”, säger Mathias Svahn, som träffade Isabella Löwengrip på en diabeteskonferens förra året.

“Jag tog chansen att prata med henne och hon blev intresserad. Hon är ju precis i vår målgrupp och kommer att hjälpa oss att nå ut”, säger han.

Löwengrip själv kommenterar investeringen så här:

“Jag ser det som ett privilegium att få möjligheten att gå samman med Sveriges ledande företag inom stamcellsförvaring och använda mina kanaler för att informera kvinnor i Sverige om vikten av att lagra sina barns stamceller i ett tidigt skede. Jag når ut till 400.000 småbarnsföräldrar i veckan och jag vet att det finns många föräldrar som vill maximera möjligheterna att ge sina barn en god hälsa livet ut. Detta är varför jag har valt att investera i Cellaviva. För att mina egna och andras barn ska ha förutsättningarna att få optimal vård i framtiden” skriver Löwengrip i ett uttalande.

Isabella Löwengrip utsågs förra veckan till näringslivets mäktigaste kvinna.

Läs mer