Trump stoppar Broadcoms försök att köpa upp Qualcomm

Trump stoppar Broadcoms försök att köpa upp Qualcomm

Broadcoms vd Hock Tan och den amerikanske presidenten Donald Trump. Foto: TT

Finwire / Breakit

Segdragna affären stoppad.

USA:s president Donald Trump har stoppat Broadcoms försök att köpa upp Qualcomm med hänvisning till nationella säkerhetsskäl, skriver Wall Street Journal.

Beskedet har tagits mot bakgrund av hur affären uppfattas av Cfius, den myndighet med uppdraget att se över utländska direktinvesteringar i USA och deras påverkan på den nationella säkerheten. Broadcom drivs visserligen från USA men har sitt legala huvudkontor i Singapore, därav Cfius granskning av budet.

Cfius sade att de oroas över att ett uppköp från Broadcom skulle leda till nedskärningar hos Qualcomm. Denna uppfattning baseras på Broadcoms tidigare ageranden och enligt Cfius riskerar ett svagare Qualcomm leda till ett svagare USA i konkurrensen med kinesiska teknikjättar som håller på att utveckla nästa generations trådlösa mobilnät, 5G.

Broadcom har tidigare fått två bud avvisade från Qualcomm. Det tredje på 117 miljarder dollar hoppades man kunna få igenom genom nominering av ledamöter till Qualcomms styrelse inför årsstämman i april.

I ett uttalande säger Broadcom att man nu granskar den order som utfärdats av Trump. Bolaget anser dock inte att ett förvärv av Qualcomm utgör något hot mot den nationella säkerheten.

Qualcomm tappade 4,4 procent i den sena efterhandeln på måndagen.
 

Läs fler artiklar
LÄS MER