Norrmännen sätter press på H&M

Norrmännen sätter press på H&M

Stefan Persson och sonen Karl-Johan Persson. Foto:TT

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Uppgifter: Oljefonden lånar ut sina akter till blankare.

Det är tidningen Dagens Industri som på måndagskvällen avslöjar att den Norska oljefonden i tysthet, av allt att döma, lånat ut merparten av sina aktier i klädjätten H&M. Aktierna har investerare kunnat använda för att spekulera i en nedgång i H&M-aktien. Den här typen av investerare, så kallade blankare, behöver låna aktier för att kunna tjäna pengar på ett fall i det aktuella bolagets aktie.

För Norska oljefonden är det här ett sätt att få in pengar utan att sälja H&M-aktien då de kan ta ut en avgift från de som lånar aktierna.

Enligt DI:s beräkningar har Norska oljefonden lånat ut aktier värda närmare 3 miljarder kronor. Fonden äger 16,4 miljoner aktier i H&M men enligt ägartjänsten Holdings är endast 170.000 av dessa aktier registrerade i fondens namn.

”Det absolut mest sannolika skälet i denna typ av situationer är att de har lånat ut mellanskillnaden”, säger Petter Hedborg på ägartjänsten Holdings till DI.

Att som ägare på det här sättet låna ut sina aktier till investerare som vill att aktien ska gå ned är kontroversiellt på börsen. På kort sikt riskerar det att skapa ett tryck nedåt på aktien. H&M-aktien har gått väldigt svagt på Stockholmsbörsen det senaste året bland annat för att investerarna oroat sig över hur väl klädjätten klarat omställningen från fysiska butiker till e-handeln.

På torsdag redovisa H&M försäljningen för sitt första kvartal som omfattar perioden december 2017-februari 2018.

Läs fler artiklar
LÄS MER