Bakslag för Pensiono – fick avslag från Finansinspektionen

Pensiono
Bakslag för Pensiono – fick avslag från Finansinspektionen

Pensionos medgrundare och vd Mattias Fellenius. Foto: Pressbild/TT

Caroline Englund

Reporter

Pensionos planer på att gå från jämförelsesajt till försäkringsbolag drar ut på tiden. Vid årsskiftet fick bolaget avslag på sin ansökan till Finansinspektionen.

Breakit har tidigare skrivit om Pensiono som idag är en jämförelsesajt där användaren kan hitta den mest förmånliga pensionsförsäkringen till sina fribrev. Fribrev är kort förklarat pensionsförsäkringar där premiebetalningen har upphört.

Bolaget har bland annat investmentbolaget Spiltan i ryggen och tog för cirka ett år sedan in 41,7 miljoner i nytt kapital från sammanlagt 1077 olika investerare via crowdfoundingplattformen Pepins.

“Det här visar att många är beredda att satsa på att utmana en marknad som inte fungerar. Så vitt jag vet är det första gången i världen som crowdfunding används på det här sättet för att starta ett pensionsförsäkringsbolag”, sa Marcus Bonsib på Pepins, i ett pressmeddelande då.

Men nu visar det sig att Pensiono har stött på patrull. I slutet av december fick de avslag från Finansinspektionen på sin ansökan om att bli försäkringsbolag.

Enligt tidningen Sak och Liv, som tittat på delvis sekretessbelagda handlingar från inspektionen, beror avslaget på oklarheter i ansökan, för låga ekonomiska marginaler och brister i styrdokument.

Pensionos medgrundare och vd Mattias Fellenius säger till Breakit att avslaget också handlar om att regelverket kring hur försäkringsbranschen är uppbyggd är på väg att förändras och att det saknades anpassningar till det.

“Men vi ska också vara självkritiska. Vi har inte lyckats förklara vad vi ska göra och hur vi ska anpassa oss till kommande regleringar, säger han.

Vad händer nu?

"Vi har analyserat avslaget och kommit fram till att vi inte ska överklaga. Istället ska vi komma in med en ny ansökan så snart som möjligt som är mer anpassad till de nya regler som är på väg att genomföras”

Hur påverkar det här bolaget?

“Det här innebär att våra planer tar lite längre tid och sådant kostar ju pengar men jag tror att det också innebär att vi kommer in i branschen mer förberedda, och att vårt nya bolag kommer att bli ännu bättre.”

Vad säger investerarna?

“Alla har varit otroligt stöttande och ser bara en väg, och det är framåt.”

Kommer ni att behöva ta in mer pengar?

“Vi räknar på det just nu. Det kan hända att vi behöver göra det.”

Läs fler artiklar
LÄS MER