Tullverket på toppmöte i Kina – diskuterade Wish-paket

Tullverket E-handelspaket från Kina
 Tullverket på toppmöte i Kina – diskuterade Wish-paket

Foto: TT

Caroline Englund

Reporter

Representanter från Tullverket besökte nyligen Kina för att diskutera den enorma expansion av e-handel som dykt upp i spåren av plattformar som Wish och Alibaba.

Med på mötet var cirka 2000 personer, bland annat från olika tullverk runt om i världen.

“Det var flera syften, men det handlade om att diskutera e-handelns expansion och vad den innebär för tullverken. Vi behöver hitta ett bra sätt att arbeta med de här utan att strypa de flödet av paket som kommer till exempelvis Sverige", säger Jesper Liedholm, presskontakt på Tullverket till sajten Ehandel.se.

Enligt Jesper Liedholm har handeln traditionellt sett skett mellan företag, som har skickat sina varor i containrar. Alla varor har därför deklarerats på ett tydligt sätt. Men marknaden, som uppstått i samband med att allt fler privatpersoner e-handlar direkt från tillverkarna via plattformar som Wish och Ali express, skiljer sig. Många av försändelserna saknar utförlig innehållsdeklaration.

“Det gör det väldigt svårt att se vilka varor som kommer in till Sverige, det kan finnas varor som egentligen inte skulle komma in i landet alls. Det finns väldigt många positiva aspekter med global handel, inte minst för de mindre företag som plötsligt får tillgång till en mycket större marknad. Men det systemet vi har haft har inte varit riggad för den här typen av försändelser.” säger Jesper Liedholm till E-handel.se.

Sedan 1 mars kontrollerar Postnord alla försändelser som kommer till Sverige från Kina manuellt. Detta för att kolla upp om momsinbetalningar behöver göras. Men det systemet är inte hållbart i längden anser Jesper Liedholm som menar att arbetsbördan är på tok för stor.

EU arbetar just nu för att komma överens om hur moms, och i vissa fall tull, ska hanteras när det gäller privatimporterade paket. Men det som återstår att komma fram till är hur paketen ska märkas. Detta var inget man kom överens om på konferensen i Kina. Istället kan man se den som ett första möte där frågan lyftes. Beslut väntar först längre fram.

Läs fler artiklar
LÄS MER