Sök

Ställ cykeln – Bird vill låta dig hyra elscootrar istället

Index VenturesBird

En av Birds sparkcyklar i Los Angeles. Foto: Press.

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Den amerikanska startupen tar in 825 miljoner kronor från bland annat Index ventures.

Den amerikanska startupen Bird har fått in 100 miljoner dollar genom en nyligen genomförd finansieringsrunda – motsvarande ungefär 825 miljoner kronor. Det rapporterar Techcrunch.

Startupbolaget har ställt ut 1.000 små elscootrar, som påminner om sparkcyklar, runt om i Los Angeles som vem som helst kan hyra genom en app och använda för att åka från A till B. Ett slags "Uber, fast med elcyklar och utan förare" alltså.

Hyrcyklar är långt ifrån ett okänt fenomen. Sverige finns sedan länge cykelprenumerationer med fasta cykelställ och i Kina finns en rad olika appar där man kan boka cyklar och parkera de i princip var man vill. Skillnaden med Bird är alltså att man inte behöver trampa själv.

I samband med finansieringsrundan värderades bolaget till 300 miljoner dollar, motsvarande cirka 2,5 miljarder kronor. Största investerare var Index ventures och Valor equity partners.

På kort tid har Bird blivit väldigt populärt i Los Angeles och har idag över 50.000 användare. Företaget grundades av den före detta chefen på Uber och Lyft Travis Vander Zanden. Lyft stämde Vander Zanden för att ha brutit mot ett sekretessavtal när Uber anställde honom och de två parterna har senare gjort upp om det för okända summor.

Enligt Washington Post handskas Bird med ett antal problem. Polisdepartementet i Santa Monica har utfärdat 97 trafikböter hittills i år, och man har noterat olyckor som involverat Bird-skotrar.

Vidare behöver förare av motordrivna skotrar enligt lag i Kalifornien vara åtminstone 16 år gamla, bära hjälm och inte köra på gångvägar. Alltså tre saker som Bird inte har någon kontroll över.

Läs mer