Norska oljefondens chef: Vi äger för lite techaktier

FacebookGoogleStatens pensionsfond

Foto: Jonas de Lange samt Erik Johansen/TT.

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Norska oljefondens undervikt mot techföretag tynger avkastningen.

Norska oljefondens övervikt mot Europa och därmed undervikt mot techföretag i USA har tyngt den absoluta avkastningen. Det rapporterar norska E24 med hänvisning till en analys från Norges Bank Investment Management.

Teknologiaktierna presterade bäst på branschnivå i den norska oljefonden, och avkastningen uppgick till 32,4 procent. Oljefonden har dock ett mandat att ha övervikt mot Europa. Utan denna övervikt hade oljefonden ägt teknologiaktier för ytterligare 101 miljarder norska kronor.

Den stora vikten man lägger vid Europa bidrar också till att oljefonden har en övervikt mot europeisk finans. Andelen av fonden som ska investeras i Europa har reducerats något över tid.

Fondchefen Yngve Slyngstad bedömer att övervikten mot Europa och undervikten mot USA och Kanada har med facit i hand inte varit ett bra investeringsbeslut.

På en presskonferens nyligen valde Slyngstad inte att utesluta en omvärdering av de regionala fondvikterna. Man diskuterade denna fråga senast 2010 och det är inte omöjligt att man behöver se över det igen, enligt fondchefen.

Läs mer