Tycker du självkörande bilar är coolt? Nu tar Waymo konceptet ett steg längre

Breakit - Tycker du självkörande bilar är coolt? Nu tar Waymo konceptet ett steg längre

Waymos självkörande van. Foto: Waymo.

Jonas de Lange

Reporter

Googles systerbolag låter självkörande lastbilar rulla på vägarna.

Hela bilindustrin pratar om hur världen kommer förändras när du inte längre behöver hålla i ratten när du kör. På sikt kommer man inte ens behöva äga en bil utan alla kan åka självkörande taxibilar överallt.

I princip varenda biltillverkare kämpar om att bli först med ett helt autonomt fordon och enligt en rapport från januari i år är det Googles systerbolag Waymo som ligger längst fram i utvecklingen.

Nu har bolaget tagit det ett steg vidare till betydligt tyngre fordon. Techsajten Recode rapporterar att Waymo nu börjat testa självkörande långtradare på allmän väg i staden Atlanta i USA. Enligt sajten ska lastbilarna redan nu användas för att frakta gods åt Google.

Till skillnad från Uber har dock inte Waymo något helt logistiksystem på plats. Hittills har man inte heller tagit fram något koncept för serietillverkning av egna fordon heller utan fokuserat på själva mjukvaran. Enligt Recode har det Alphabet-ägda bolaget experimenterat med en rad olika affärsmodeller men hittills inte fattat något beslut om kommersialiseringen av tekniken.

Så här ser själva lastbilen ut:

Foto: Waymo

Läs fler artiklar
LÄS MER