Uppgifter: Historiens största IT-affär kan fällas av Intel

Breakit - Uppgifter: Historiens största IT-affär kan fällas av Intel

Broadcom-vd:n Hock Tans drömaffär kan falla på mållinjen. Foto: Evan Vucci/Fredrik Sandberg/TT

Finwire / Breakit

Chiptillverkaren Broadcom vill köpa Qualcomm för 1000 miljarder kronor. Nu kan affären hindras av konkurrenten Intels nya planer.

Redan i november förra året kom det första officiella budet på chiptillverkaren Qualcomm från branschkollegan Broadcom. Budet låg på 70 dollar per aktie, vilket ger en värdering på drygt 1000 miljarder svenska kronor. Sedan dess har Broadcom dessutom höjt budet till 82 dollar per aktie.

Nu uppger tidningen Wall Street Journal, med hänvisning till källor, att Intel kan komma att sätta käppar i hjulen för affären..

Intel uppges bevaka budstriden noggrant då man bedömer att summan av Qualcomm och Broadcom är konkurrensmässigt ett orosmoln. Av det skälet undersöker man potentiella förvärv där ett bud på Broadcom uppges vara ett av alternativen.

Källorna delger att Intel har funderat på att lägga ett eget bud sedan slutet av förra året och arbetar nu tillsammans med rådgivare.

Det är också möjligt att Intel bestämmer sig för att göra andra mindre förvärv, uppger en av källorna. Broadcom har ett marknadsvärde på 104,2 miljarder dollar samtidigt som Intel har ett marknadsvärde på 244,2 miljarder dollar.

Wall Street Journal skriver avseende Intel-uppgifterna att det visar på vilken effekt en fusion mellan Broadcom och Qualcomm skulle få på halvledarindustrin.

Intel och Qualcomm är direkta konkurrenter och Intel har motarbetat Qualcomms starka position vad gäller utrustning för trådlösa enheter, i synnerhet de från Apple. En bitter licenskonflikt råder mellan Qualcomm och Apple, varför Apple har valt att gå över till chip från Intel i vissa enheter.

Läs fler artiklar
LÄS MER