Brittiske digitaliseringsministern: Barn behöver tidsgränser för sociala medier

Facebook Twitter Sociala medier
Brittiske digitaliseringsministern: Barn behöver tidsgränser för sociala medier

Arkivbild. Foto: Istockphoto

Jonas de Lange

Reporter

Nytt förslag vill stänga ute barn och ungdomar från sociala medier efter ett fåtal timmar.

Trots att åldersgränsen på sociala medier som Facebook och Twitter officiellt är 13 år är det allmänt känt att yngre barn också använder tjänsten. Nu filar Storbritanniens minister för digitalisering, media, kultur och sport, Matt Hancock, på en förslag som ska sätta tydligare gränser för barn och ungdomar på nätet. Det rapporterar The times.

Ministern vill kräva att de olika branschaktörerna sätter upp ett oberoende system för att verifiera användarens ålder. Tanken är att det inte ska vara lika lätt för barn att ta sig runt detta som de befintliga ålderskraven, där man helt enkelt bara kan uppge än högre ålder.

“Det är inte bortom människans kunskap att bygga ett åldersverifieringssystem. Folk har sin ålder i sitt pass. Mycket mer behöver göras”, säger ministern.

Han föreslår också att man ska sätta olika tidsgränser för barn i olika åldrar.

Ungdomar från tolv till 15 år lägger i snitt 20 timmar i veckan på sociala medier, enligt den brittiske barnkommissionären Anne Longfield.

“Det finns en genuin oro över antalet timmar unga människor lägger på detta och den negativa effekten det har på deras liv. Det stämmer att vi tycker att vi behöver göra mer på det här området”, säger Matt Hancock till The times.

Några specifika siffror för specifika åldersgrupper uppger inte Matt Hancock i artikeln, men enligt The Times kommer det i förslaget handla om att tonåringar kan blockeras från sociala medier efter “några få timmar”.

“Sociala medier-företag kommer behöver veta hur gamla barn är när de är på deras sajt. För vuxna vill jag inte begränsa tidsmängden men för olika åldrar kan det vara rätt att ha olika blockeringstider”, säger Matt Hancock.

Läs fler artiklar
LÄS MER