Elon Musk pressar Trump om biltullar – presidenten läste upp tweetsen i live-tv

Tesla
Elon Musk pressar Trump om biltullar – presidenten läste upp tweetsen i live-tv

Foto: AP Photo/Evan Vucci/Stephan Savoia.

Towe Boström

Reporter

Teslagrundaren Elon Musk pressade presidenten om biltullar – och Trump svarade med att läsa upp tweetsen i direktsändning.

Under torsdagen bekräftade USA:s president Donald Trump planerna på att inför importtullar på stål och aluminium. 

Tullarna tros kunna leda till ett handelskrig och Trump har tidigare hotat med att höja tullarna på europeiska bilar.

Teslagrundaren Elon Musk som hoppade av som rådgivare åt Trump när presidenten tog USA ut ur Parisavtalet verkar hoppas på att Trump går vidare på just bilspåret. 

Under torsdagen tillfället i akt för att driva frågan om tullar på bilar. Han twittrade flera gånger till presidenten och uppmanade till  ”lika och rättvisa regler för bilar” gällande USA och Kina, rapporterar The Verge. 

Elon Musks och Teslas huvudbry är att när bilar importeras till USA tas en tull på 2,5 procent ut – när amerikanska bilar skeppas till Kina ligger tullen på 25 procent.

”Jag är generellt emot tullplikter, men de nuvarande reglerna gör det väldigt svårt. Det är som att tävla i ett OS-lopp med blyskor”, twittrade Elon Musk.

President Trump läste sedan upp techprofilens tweets i direktsänd tv när han tillkännagav de nya skatterna.

Elon Musk är även kritisk till att Kina tvingar utländska aktörer som vill tillverka bilar i landet att samarbeta med kinesiska bilföretag.

Tesla har exporterat bilar till Kina under flera år och undersöker möjligheten att kringgå skatterna genom att sätta upp en egen fabrik i landet. Tesla är dock inte alls så sugna på att samarbeta med lokala aktörer och har pressat den kinesiska regeringen för att få till ett undantag.

Elon Musk följde upp med ytterligare tweets under kvällen för att förtydliga sitt budskap.

“För att vara tydlig, jag tror att ett rättvist utfall för alla är rätt troligt. Kina har redan visat vilja att öppna sina marknader och jag tror att de vill göra det rätta”.

Läs fler artiklar
LÄS MER