Nätapoteket Meds ska utmana med snabba leveranser – tar in 44 miljoner kronor

Medse-hälsaApotek

Adham Shawwaf, Björn Thorngren och Joanna Elmes. Foto: Press

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Nätapoteket Meds tar in 44 miljoner kronor i riskkapital och utlovar leveranser inom en timme i Stockholm.

Meds, som utmanar jätten Apotea, börjar redan nästa vecka med sina extremt snabba hemleveranser, och har tagit in 44 miljoner i riskkapital.

”Vi ska bli Sveriges största apotek inom fem år”, säger Björn Thorngren, vd och medgrundare av Meds till Di Digital. Han säger också att planen är att utöka de snabba leveranserna till fler delar av landet.

Störst på nätet i apoteksbranschen är idag är Apotea som såg sin omsättning stiga med 55 procent till 1,5 miljarder kronor i fjol. Men Meds satsar alltså på att bli ännu större och Björn Thorngren tror att marknaden är redo för flera stora e-apotek.

”E-handeln växer rekordsnabbt. Men den utgör fortfarande bara 7 procent av apoteksbranschens omsättning på 40 miljarder kronor om året. Vi tror att den andelen är 25 procent om tre år”, säger han till Di Digital.

Bland investerarna finns till exempel Richard Båge som har grundat Insplanet och Mediaplanet och bland annat investerat i Kaching och Avtal24. Han även blir bolagets ordförande. En annan känd investerare uppges vara Michael Storåkers, grundare av reklambyrån Storåkers McCann.

Men även konkurrenten Apotea satsar på att växa i år och tror på en försäljning kring 2 miljarder kronor.

"Vi tänker fortsätta en snabb expansion. 2018 ska bli året vi växer mest", sa vd:n Pär Svärdson i en tidigare intervju.

Läs mer