Så mycket tjänar Spotifys styrelseledamöter

SpotifySpotifys börsnotering

Cristina Stenbeck. Foto: TT

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Spotifys styrelsemedlemmar tjänade i snitt 2,6 miljoner under 2017. Det är betydligt mer än ledamöterna i andra svenska storbolag som Volvo och Atlas Copco.

Att sitta i Spotifys styrelse verkar vara ett bra sätta att tjäna en hacka. 

Majoriteten av styrelsens medlemmar, sex personer fick aktier som motsvarar ett värde på 2,6 miljoner kronor, skriver Dagens Nyheter.

Det är betydligt mer än i styrelserna hos andra svenska exportbolag I lastbilstillverkaren Volvo fick till exempel ledamöterna en grundersättning på en miljon kronor förra året och i Atlas Copco uppgick den till 660.000 kronor.

Grundaren och vd:n Daniel Ek, har sedan den 1 juli 2017 ingen fast lön. Innan dess hade han en årslön på 4,8 miljoner kronor men nu får han i stället en bonus om han uppfyller vissa mål. För 2017 uppgick bonusen till 8,2 miljoner kronor.

I prospektet inför börsnoteringen, som du kan läsa mer om här, skriver Spotify att de inte jämför sig med svenska bolag utan med i huvudsak amerikanska bolag som Netflix och Tesla.

Breakit har tidigare avslöjat att Spotify också har fler anställda i USA än i Sverige. 2017 hade bolaget 1.348 anställda i USA och 1.087 anställda i Sverige.

Grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon är de största aktieägarna i Spotify. Breakit har tidigare räknat ut att Daniel Eks aktieinnehav är värt cirka 18 miljarder kronor och att Martin Lorentzons innehav är värt 24 miljarder kronor.

Här kan du läsa allt om Spotifys börsnotering.

Läs mer