Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Nicklas Storåkers: "Då kommer många e-handlare att gå under"

Artikel bild
Nicklas Storåkers. Foto: Diana Demin/Istockphotos.

På Breakits och Carnegies scen delade Pricerunner-vd:n med sig av det senaste om Amazon – och siade om e-handlarnas framtid.

Towe Boström

Towe Boström

towe@breakit.se

Reporter

Ikväll gick den första delen av Breakits och Carnegies seminarieserie ”Gamechangers 2018” av stapeln.

På scen stod jämförelsetjänsten Pricerunners vd Nicklas Storåkers, som bland annat gav sin syn på hur plattformsjättar som Google, Amazon och Facebook ritar om spelplanen.

Debatten om när e-handelsjätten Amazon kan komma att kliva in på den svenska marknaden har gått het. Nicklas Storåkers pekade på att e-handeln i Sverige i dag inte är så lönsam.

”Så utsätts man för ytterligare konkurrens från en aktör som Amazon kommer väldigt många att gå under”, säger Nicklas Storåkers.

Nicklas Storåkers har tidigare delat med sig av sina källor om Amazon. Nu avslöjar han det senaste han vet om intåget i Sverige.

”Det senaste jag hört är att det finns ett sådant fattat beslut, det har jag hört från många av varandra oberoende källor”, säger Nicklas Storåkers.

Han tillägger samtidigt att nya beslut kan fattas och det skulle kunna ske imorgon, om tre månader, eller kanske aldrig alls.

”Det är inget tvivel om, enligt min bedömning, att om det finns andrum och prioriteringar för tillfället så kommer man att lansera i Skandinavien. Beslutet är nog redan fattat”.

Nicklas Storåkers menar att många svenska e-handlare då kommer att slås ut – men att det skulle ha skett i vilket fall.

Han pekar på att vi haft fallande räntor under lång tid och stimulans av konsumtionen. 

”I ett sämre konjunkturläge kommer det att vara tuffare för många”, konstaterar Pricerunner-vd:n, som tillägger att Amazon kommer att driva på den utvecklingen.

Han pekar samtidigt på att det finns marknader där e-handelsjätten haft det motigare än i exempelvis USA. Sverige behöver nödvändigtvis inte bli en promenadseger. 

"I Sverige finns ett gäng halvstora e-handlare som är duktiga och har god lönsamhet. Distributionen börjar också att utvecklas allt mer, inte minst i storstäderna. Visst går det att ha ett liv utanför Amazon också", säger Nicklas Storåkers. 

Läs mer