Google stänger kritiserat Youtube-konto

Breakit - Google stänger kritiserat Youtube-konto

Caroline Englund

Reporter

Google har fått skarp kritik för ett Youtube-konto som bland annat riktat allvarliga hot mot journalister. Nu stängs kontot ner.

Både Dagens Nyheter och Expressen har uppmärksammat kontot som drivs av ett högerextremt nätverk. Kontot har bland annat spridit trakasserier och upphovsrättsskyddat material.

Förra veckan fick en svensk advokat ta emot hot mot sin familj och bostad efter att Youtube lämnat ut advokatfirmans namn till aktörer med nazisympatier, skriver Dagens Nyheter.

Advokaten hade på uppdrag av Dagens Nyheter och Expressen anmält allvarliga hot mot journalister kopplade till kontot.

Google, som äger Youtube, fick skarp kritik för att bolaget inte agerade mot hoten, bland annat från flera svenska politiker, däribland justitieminsiter Morgan Johansson (S). 

”Om någon begår brott så ska det polisanmälas. Det gäller självklart också brott som begås på internet och i sociala medier. Från regeringens sida för vi gärna en dialog med Google, Youtube och andra plattformar om självreglerande åtgärder och ett ökat ansvar för dem att ta bort olagligt innehåll”, säger han i ett skriftligt uttalande till Expressen igår.

Även Advokatsamfundet och branschorganisationerna Utgivarna och Tidningsutgivarna har riktat kritik mot Google till på grund av kontot.

Google valde att stänga kontot på tisdagseftermiddagen, men vill inte kommentera detaljer kring det.

“Jag kan bekräfta att Youtube tagit ner kanalen, skriver Googles svenska kommunikationschef Farshad Shadloo i ett uttalande.

På det stängda kontot står nu följande:

”Kontot har avslutats eftersom vi har fått flera anspråk från tredje part om upphovsrättsintrång i material som användaren lagt upp.”

Läs fler artiklar
LÄS MER