Sök

Digitala brevlådor ger tidig skatteåterbäring – men hur säkert är det egentligen?

KivraDigital post

Hur säkra är egentligen de digitala brevlådorna? Foto: Istockphoto

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Tidig skatteåterbäring lockar – men kan man lita på digitala brevlådor.

Att ha en brevlåda på nätet är något som har vuxit explosionartat de senaste åren – i år har över 2 miljoner hunnit skaffa en.

Tanken är att den post som vanligtvis landar i brevlådan där hemma istället landar i till exempel en app. Du kan logga in i brevlådan och hämta hem brevet som en pdf. Miljön sparas och du slipper massa fysiska papper och kuvert som ligger och skräpar.

I dagsläget är det 35 myndigheter som skickar ut digital post och sedan flera år tillbaka får de som använder en digital brevlåda skatteåterbäringen tidigare.

Men hur säkra är de digital brevlådorna egentligen? För att testa det bad SVT säkerhetschefen på Internetstiftelsen i Sverige att testköra de fyra brevlådorna som finns på den svenska marknaden, Digimail, E-boks, Min myndighetspost och Kivra.

“Det är på ett sätt säkrare än vanlig papperspost eftersom man inte bara kan vittja brevlådan och ta posten, säger Ann-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen till SVT Nyheter.

“Den digitala brevlådan kräver ju att du identifierar dig med bank-id vilket är förhållandevis säkert. Men å andra sidan är det anslutet till nätet, och då finns det i alla fall potentiellt sett risk för brister och jag skulle önska att man är mer öppen om hur man hanterar de här uppgifterna.”

Enligt Kivras vd Stefan Krook är säkerheten prioriterad hos dem.

“Vi lägger mycket tid och kraft på för att säkerställa användarens integritet, bland annat genom att all datakommunikation med oss sker över krypterade länkar och lagras krypterat och säkert här i Sverige”, säger han till SVT.

Läs mer