Dansk miljardär sjösätter startup-fond

Startups riskkapital

Finwire / Breakit

Vill få de bortskämda ungarna (startups) och de utdöende dinosaurierna (storbolagen) att samarbeta.

Den danska IT-miljardären Lars Dalgaard lanserar en ny fond med fokus på startups. Det rapporterar danska Börsen.

Fonden heter Luv Ventures och ska investera allt ifrån 1 miljon till 50 miljoner dollar i lovande startups. Det skall finnas en direkt koppling mellan de startups man väljer att investera i och större verksamheter. Lars Dalgaard vill att de stora företagen ska investera både i fonden och inta styrelseposter i startup-bolagen.


IT-miljardären vill försöka att kapitalisera på samarbete. Han hävdar att startups ofta ser på större verksamheter som man gör på dinosaurier: Aktörer som kommer att dö ut. Samtidigt ser de större bolagen startups som en flock bortskämda barn (møgunger). Dalgaard tror dock att det finns en väldigt stor potential om dessa två väljer att samarbeta.

Dalgaard hävdar att startups kan dra nytta av det kundnätverk och den distributionsplattform som exempelvis en bank har.

Enligt miljardären är stora företag väl medvetna om att det är angeläget för dem att investera i ny teknik och startups. De måste helt enkelt ta större risker hävdar Dalgaard, annars kommer de att utkonkurreras.

Dalgaard grundade Silicon Valley-bolaget Successfactors som börsnoterades och såldes senare för 3,4 miljarder dollar. Därefter blev han en av tio partners i Andreesen Horowitch som är en av världens ledande riskkapitalfonder.

Läs fler artiklar
LÄS MER