Sök

Linas matkasse till salu - skippar börsen

CreandumLinas matkasse

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Den svenska livsmedelsleverantören Linas Matkasse är till salu. De nuvarande ägarna uppges begära 450 Mkr för bolaget.

Det ser inte ut att bli någon börsnotering för Linas Matkasse, som sedan starten 2008 har lyckats bli störst i Sverige på att leverera matvaror hem till dörren.

Istället har ägarna, grundarna Lina Gebäck och Niklas Aronsson samt riskkapitalbolagen Creandum och Acton Capital, anlitat rådgivningsfirman Catella i hopp om att kunna sälja bolaget, enligt Breakits källor.

Två av varandra oberoende källor uppger att potentiella köpare har kontaktats och att möten mellan intressenter och företrädare för Linas Matkasse kommer att inledas inom kort.

Staffan Helgesson på Creandum, som är en av de största ägarna i Linas Matkasse, vill dock varken bekräfta eller dementera uppgifterna.

"Vi kommenterar inga processer eller om sådana pågår”, säger han.

Att ägarna väljer att sikta in sig på en regelrätt försäljning snarare än en börsnotering kan ha att göra med att allt fler aktörer har slagit sig in på den fortsatt växande marknaden för hemkörda matkassar - en utveckling som förmodligen pressar marginalerna. 

I dagsläget utgörs konkurrensen bland annat av Mathem och Middagsfrid samt större dagligvaruhandlare med ekonomiska muskler, som Ica och Coop.

Vilka bolag som faktiskt är intresserade av att förhandla med Linas matkasse, som i fjol omsatte cirka 500 Mkr med vinst, återstår dock att se. 

Börsnoterade Axfood, som står bakom Willys och Hemköp, levererar i dagsläget varor till Linas matkasse men saknar egna matkasseverksamheter, vilket gör dem till en potentiell intressent.

Direkta konkurrenter som koncernen Bergendahls med Citygross och Icas egna matkassar skulle å andra sidan kunna räkna hem synergier vid ett eventuellt förvärv.

En annan potentiell köpare är den tyska middagsleverantören Hello Fresh, som vuxit kraftigt på sin hemmamarknad och numera värderas till 6 miljarder kronor.

Med tanke på att Linas matkasse framför allt riktar in sig på den svenska och norska marknaden skulle ett förvärv av bolaget kunna fungera som ett naturligt steg in på den nordiska marknaden för det tyska företaget. Hello Freshs största ägare är Rocket Internet, där svenska Kinnevik återfinns bland delägarna.

Huruvida varumärket Linas matkasse kommer att leva vidare vid en eventuell exit, och om grundaren Lina Gebäck kommer att stanna kvar inom bolaget, är oklart.

Läs mer