Project Cosimo vill göra kontorslivet enklare – AI ska ta över repetitiva arbetsuppgifter

Project CosimoriskkapitalAI

Henrik Karlsson, vd och medgrundare Project Cosimo, Alexandra Lövgren, Investeringsansvarig Lövgren och partners, Mihai Gherman, ordförande och medgrundare Project Cosimo. Foto: Erik Lundback

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Automatiseringen ska leda till snabbare och säkrare system för banker och företag.

AI-bolaget Project Cosimo använder maskininlärning för att effektivisera företags administrativa arbetsuppgifter. Målgruppen är främst banker och storföretag som vill automatisera repetitiva arbetsuppgifter som att jämföra transaktionsdata.

Nu har företaget fått in sju miljoner kronor i en investeringsrunda, fördelade på kontanta medel och sponsring av molntjänster.

“Att Microsoft och Google har sponsrat oss med molntjänster för fyra miljoner är bra, det leder till låg utspädning för oss. Vår värdering är 70 miljoner innan investeringsrundan”, säger Henrik Karlsson.

Huvudsyftet med produkten är att spara arbetstid, men grundarna menar också att automatiseringen leder till snabbare och säkrare system för företagen. Henrik Karlsson säger att tekniken med AI är svår att förstå, men jämför deras teknik med självkörande bilar.

“Lösningarna för att få självkörande bilar att fungera är väldigt komplexa, men konceptet med en bil som kör sig själv är lätt att förstå. Vi skapar självkörande kontor”, säger han.

Bland investerarna finns affärsängeln Emilio Dauvin och Alexandra Lövgren, som tillsammans med Mikael Lövgren leder investeringen.

”Det känns kul och spännande att ha gjort den här investeringen. Jag tror starkt på entreprenörerna Mihai och Henrik samt deras tydliga vision att med det senaste inom AI pragmatiskt angripa och effektivisera stora kostnadsposter i företag”, säger Alexandra Lövgren.

Läs mer