Självkörande bilar blir Gardells nästa bet – ny storägare i Autoliv

Autoliv

Christer Gardell, medgrundare Cevian. Foto: TT

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Finansmannen: "Verksamheten har en fantastisk uppsida".

Efter att Christer Gardells jättefond Cevian i december sålt Volvo-aktier för i runda slängar 30 miljarder kronor till kinesiska Geely har det spekulerats i var finansmannen ska dyka upp härnäst som storägare.

En del av pengarna från försäljningen av aktierna i AB Volvo visar det sig nu att Christer Gardell pumpat in i bilsäkerhetsföretaget Autoliv.

På torsdagskvällen flaggade Cevian att de nu kontrollerar 6,9 procent av aktierna i Autoliv. Aktieposten är värd cirka 8,5 miljarder kronor.

En viktig orsak till att Cevian gått in i Autoliv är bolagets affärsområde Electronics som jobbar med teknik för självkörande bilar och ska noteras separat på börsen senare i år.

"Verksamheten inom autonomous driving har en fantastisk potential. Det är en väldigt spännande uppsida och på längre sikt kommer bolaget att gå mycket bättre", säger Christer Gardell till nyhetsbyrån Direkt.

Enligt Gardell är huvudskälet till att Cevian nu gått in som storägare i Autoliv är att det är ett "väldigt fint bolag", och där man genom en uppdelning (av Electronics) kan frigöra stora värden.

Investeraren vill inte kommentera om den andel Cevian nu skaffat sig, 6,9 procent, är lagom stor eller om den kan komma att utökas.

"Vi kommenterar aldrig andelar. Och inte heller eventuella platser i framtida styrelser", säger Christer Gardell.

Hur ser du på ägarbilden i Autoliv i allmänhet?

"Alecta till exempel som är storägare har jag all respekt för som ägare", säger Christer Gardell.

Vilka kommande förändringar hoppas du på i bolaget?

"Det är ett välskött bolag, och när en del i framtiden knoppas av kommer det säkert att ske konsolidering där", säger Gardell.

Med 6,9 procent av aktierna i Autoliv skulle Cevian numera vara tredje största enskilda ägare i Autoliv, efter Autoliv Treasury som har 15,4 procent och Alecta som har 8,0 procent - men före övriga som AMF, Swedbank Robur, Janus Henderson Investors och Fidelity. 

Autoliv hade på förhand inga förväntningar på att Cevian skulle gå in som storägare i företaget.

Men när det nu har inträffat ser Autolivs informationsdirektör Thomas Jönsson inga uppenbara risker eller nackdelar för bolaget. Det säger han till Nyhetsbyrån Direkt på torsdagskvällen.

"De uppskattar vår strategi, och ser ett värde i den kommande uppdelningen. Deras köp är tidigt att säga något om, det kom ju idag. Men vi ser en samsyn. Och Cevian brukar vara långsiktiga", säger Thomas Jönsson.

Har ni hunnit tänka över vilka maktanspråk Cevian kan ha, med styrelserepresentation?

"Nej, det får vi ta om och när det dyker upp".

Finns det någon osäkerhet om utvecklingen för er del?

"Nej, Cevian har tittat en längre tid, fattar strategin och står för kontinuitet", avslutar Thomas Jönsson.

 

 

Läs mer