Vi gick förbi Spotifys kontor (och där hände inte så mycket)

SpotifySpotifys börsnotering

Foto: Caroline Englund

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Inga kommentarer, löd domen.

Spotify flyttade nyligen ur sina lokaler på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Bakom en byggarbetsplats nära Gallerian i centrala Stockholm finns nu istället en ganska anonym entre med en Spotify-logga i fönstret.

Där, utanför Spotifys nya huvudkontor, ställde jag mig denna kylslagna morgon.

I den bästa av världar hade jag lyckats springa på Spotify-grundarna Daniel Ek eller Martin Lorentzon, och fått några kommentarer om att bolagets planerade börsnotering nu offentliggjorts. Alternativt kanske någon av de anställda skulle vilja kommentera händelsen. Hade de vetat om det? Firade de i går? Vad innebär det för dem? Hur går snacket?

Men där stötte jag på patrull, minst sagt. Jag pratade sammanlagt med ett tiotal personer som var på väg in genom snurrdörrarna.

“Nej, det är inget jag kan prata om."

“Jag är ledsen.”

"Jag vet ingenting, jag har bara jobbat här i två veckor."

En anställd skrattade till och med lite överseende.

Efter att ha häckat utanför kontoret i cirka 20 minuter började mina fötter bli rejält kalla – men plötsligt såg jag en man utan hår (och utan mössa trots 11 minusgrader), som kom gående mot entrén. Han hade en vit välstruken skjorta, kavaj och målmedvetna steg.

Var det Daniel Ek?

När mannen kom närmare visade det sig att jag tyvärr inte hade en sådan tur. Däremot jobbade han på Spotify och frågade direkt om jag var journalist, vad jag hette och var jag jobbade. Han skrev ner mitt namn och sa sedan: “Du kan mejla pressavdelningen” innan han gick in på kontoret och började ringa samtal.

Strax efter nio gav jag upp. Antingen var de Spotifyanställda jag pratade med bara morgontrötta och frusna eller så hade de fått munkavle från ledningen.

Nåväl. Jag fick i alla fall en uppfriskande promenad.

Läs mer