Sök

Dokument avslöjar: Nu har Spotify fler anställda i USA än i Sverige

SpotifyNew YorkStockholm

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Hur svenskt är egentligen Spotify?

I svenskarnas ögon kommer nog Spotify alltid att vara svenskt. Men frågan är hur mycket av bolaget som egentligen är kvar i Sverige när stora delar av ägandet är internationellt och bolaget börsnoterat i New York.

Nu visar det sig nämligen att majoriteten av de anställda inte längre befinner sig i Sverige. Det är inte ens bolagets största enskilda land, trots att huvudkontoret ligger i Stockholm.

Enligt prospektet för bolagets nära förestående börsnotering har USA dragit ifrån Sverige rejält det senaste året, sett till antalet anställda. Under 2016 hade bolaget 849 anställda i Sverige och 812 anställda i USA. Men under 2017 ökade de siffrorna till 1.348 personer i USA och 1.087 anställda i Sverige.

Med andra ord: Under 2017 ökade Spotify antalet anställda i USA med 536 personer, medan antalet anställda endast ökade med 238 personer i Sverige.

Tittar man bakåt är det kanske ingen jättestor överraskning att fördelningen ändras. En del i det är att USA är bolagets viktigaste enskilda marknad. Dessutom har Spotify över en längre tid klagat över flera faktorer i Sverige och Stockholm.

April 2016 författade grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon ett öppet brev till politiker där de krävde tre konkreta ändringar:

  • Stockholm behöver fler hyresrätter eller enklare hyresregler.

  • Regeringen måste göra om reglerna för personaloptioner, vilket är viktigt om de ska kunna rekrytera talanger.

  • Programmering måste in i grundskolan.

I brevet skrev grundarna att de "måste överväga att expandera mer i andra länder än Sverige" om inget görs.

Det verkar vara exakt det man gjort det senaste året.

Läs mer