Nya avgifterna på Kinapaket kan kosta mer än de smakar

Postnord Tullverket E-handelspaket från Kina
Nya avgifterna på Kinapaket kan kosta mer än de smakar

Foto: TT

Caroline Englund

Reporter

Tullverket har inte räknat på samhällsnyttan.

Från och med idag ska alla som köper prylar från Kina, exempelvis via plattformar som Wish och Ali express, betala in moms. Utöver det tillkommer en avgift på 75 kronor.

Postnord har anställt 280 nya medarbetare som ska arbeta med hanteringen som till en början sker manuellt i lokaler i Örebro.

Alla kunder som har beställt saker från Kina kommer från och med nu få en avi från Postnord med uppgifter om hur mycket som ska betalas in och först när inbetalningen är gjord levereras varan. Om kunden inte betalar inom ungefär 14 dagar skickas varan tillbaka.

Men det nya systemet för att betala in moms är bara tillfälligt, skriver Tullverket nu i ett pressmeddelande.

Under 2021 införs en ny lösning. Den blir gemensam för hela EU och innebär att alla försändelser som kommer till Sverige ska förmälas till Tullverket av det ombud som sköter hanteringen. Wish kommer alltså att behöva berätta för Postnord (Om Postnord fortfarande sköter hanteringen 2021)  hur många paket som skickas. Hanteringen, som idag är manuell kommer också att ske elektroniskt.

Enligt det förslag som behandlas just nu kommer också alla länder i EU, precis som Sverige, börja ta in moms från första kronan. Möjligheten att skicka saker via annat EU-land för att slippa momskravet försvinner alltså.

Det finns också diskussioner på EU-nivå som handlar om att plattformarna, exempelvis Wish och Alibaba, ska hantera momsen direkt i köpet. Breakit har tidigare berättat att även Postnord har den typen av diskussioner med en rad utländska e-handlare. 

Från och med idag kommer Tullverket att omfördela sina resurser och prioritera kontroller av exempelvis Kinapaket. Myndigheten kommer bland annat att ha personal på plats i Örebro. Exakt hur kontrollerna kommer att gå till och hur mycket personal som avsätts till arbetet vill Tullverket inte gå ut med. Men en sak som de kommer att titta på är om paket märkta ”gåva” verkligen är gåvor mellan privatpersoner som ska undantas momskravet.

”Vi arbetar utifrån väsentlighet och risk och kommenterar aldrig hur mycket personal vi har var eller hur vi gör kontroller” säger Mathias Grönlund chef för Enheten för EU och internationell samordning på Tullverket.

Hur kommer det sig att ni först nu väljer att börja kontrollera att momsen kommer in. Att det kommer en stor mängd Kinapaket har ju varit känt ett tag?

”Jag tycker inte att vi har agerat sent. Vi har jobbat med de gemensamma e-hanteringen länge. Men nu har Regeringen  varit väldigt tydligt med vilka förväntningar de har i den frågan och att vi inte kan vänta tills 2021”.

Ett argument för att inte göra kontroller som ni har tagit upp tidigare har varit att det kostbar mer än vad det smakar att kolla upp att moms kommer in på varor som är värda väldigt lite pengar. Kommer hanteringen bli lönsam?

”Vi har inte räknat på samhällsnyttan men är glada att det nu finns en fungerande lösning”.

Hur mycket kommer den nya prioriteringen att kosta Tullverket?

”Det kommer att bli extra kostnader. Det är ju inte gratis att göra kontroller men vi kommer att omfördela resurserna inom den ram vi har. Hur vi kommer att omfördela vill vi inte kommentera.”

Men enligt Tullverket kommer den nya lösningen förmodligen inte innebära någon större skillnad för vanliga konsumenter som handlar varor från Kina. 

Tullverket och Postnord har under resans gång inte varit helt eniga om vad som gäller vid hantering av moms på varorna och det kommenterar nu myndigheten.

“Det har varit många turer och långa diskussioner. Det är en komplicerad fråga och svårtolkad lagstiftning”, säger Åsa Wilcox, chef för myndighetens avdelning för effektiv handel, i pressmeddelandet.

Läs fler artiklar
LÄS MER