Därför är det viktigt för dig och mig att Spotify noteras

SpotifyBörsnoteringarSpotifys börsnotering

Foto: Maja Suslin/TT

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Att svenska Spotify blir ett börsbolag angår oss alla. Det andra alternativet var att sälja Spotify till en utländsk techjätte. Men nu kan det svenska musikbolaget fortsätta som självständig aktör.

Hösten 2005 såldes ip-telefonibolaget Skype till amerikanska Ebay. Några år senare skulle Skype byta ägare igen – till Microsoft. Skype är idag inget annat än en underavdelning till ett amerikanskt IT-bolag som knappast fokuserar fullt ut på ljudsamtal och social kommunikation.

Idag har andra aktörer som Facebook tagit över stafettpinnen vad gäller kommunikation på internet. Skype känns som en föredetting.

Vad hade hänt om bolaget fått fortsätta på egen hand?

Och vad hade hänt med Google, Facebook och Microsoft om de företagen sålts i stället för att gå till börsen?

Frågorna är relevanta att ställa sig när nu Techsveriges kronjuvel Spotify officiellt bekräftar stans sämst bevarade hemlighet: Spotify ska börsnoteras.

För stora riskkapitalbackade teknikbolag vars investerare vill få en chans att casha in finns i slutändan bara två bra alternativ:

Börsnotering, eller en försäljning av hela företaget. Det gäller även Spotify, som har förekommit i uppköpsspekulationer både en, två och tre gånger genom åren.

Nu blir det börsnotering, och det är positivt för i princip alla förutom möjligen några Spotify-ägare som hellre hade velat ha alla pengar i handen direkt.

En börsnotering innebär att Spotify kan fortsätta att utvecklas som självständigt bolag och arbeta mot sin vision om att bli världens största plattform för musik.

Därmed ökar också sannolikheten för att Sverige och Stockholm fortsatt kommer att vara en stark hubb för branschens teknikutveckling.

Det är klart mer positivt för oss alla, om man ser till alternativet.

Läs mer